Το πυρεθροειδές παρασιτοκτόνο που χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλιέργειες ευθύνεται για τη συρρίκνωση μελισσών, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκθεση των εντόμων στο συγκεκριμένο χημικό εμποδίζει την ανάπτυξη των εργατριών μελισσών.
Οι ερευνητές του Royal Holloway εκφράζουν την ανησυχία ότι οι μικρότερες μέλισσες θα είναι και λιγότερο αποδοτικές στις «εξορμήσεις» τους για νέκταρ και γύρη, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την τροφική αλυσίδα. «Γνωρίζουμε ήδη ότι οι μεγαλύτερες μέλισσες είναι αποδοτικότερες στη συλλογή τροφών», δήλωσε η Τζέμα Μπάρον που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα. «Το αποτέλεσμά μας προκαλεί ανησυχία γιατί το μέγεθος των εργατριών ενδέχεται να συνιστά βασικό παράγοντα στην επιτυχία της αποικίας.»
Τα πυρεθροειδή χρησιμοποιούνται συχνά στις ανθοφόρες καλλιέργειες για να αποτρέψουν τις καταστροφές από έντομα. Η μελέτη ήταν η πρώτη που εξέτασε το πώς επηρεάζουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής των μελισσών, παρακολουθώντας την ανάπτυξη των αποικιών σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους οι επιστήμονες εξέθεσαν τις μισές μέλισσες σε ένα πυρεθροειδές παρατηρώντας παράλληλα το μέγεθος των αποικιών και ζυγίζοντας μεμονωμένα έντομα σε ειδικές ζυγαριές. Όπως γράφουν στο Journal of Applied Ecology, είδαν ότι οι μέλισσες που δεν εκτέθηκαν ήταν σαφώς μεγαλύτερες από τις εκτεθειμένες στο χημικό.
«Οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την τροφική αλυσίδα μας, συνεπώς είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πώς αντιδρούν στα χημικά που απελευθερώνουμε στο περιβάλλον. Ξέρουμε ότι πρέπει να προστατεύουμε τα φυτά από τα έντομα, όμως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία και να διασφαλίσουμε ότι την ίδια ώρα δεν βλάπτουμε τις μέλισσές μας», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μαρκ Μπράουν.
Οι ερευνητές εκφράζουν φόβους ότι, λόγω της απαγόρευσης τριών νικοτινοειδών παρασιτοκτόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρήση άλλων χημικών, συμπεριλαμβανομένων των πυρεθροειδών, θα αυξηθεί σταδιακά.