Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Ροζέτα που βρίσκεται 800 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Γη και ήταν σε κατάσταση προσωρινής νάρκης από το 2011 ξύπνησε ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).
Πριν δέκα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανέθεσε στην Ροζέτα την εξερεύνηση του μακρινού κομήτη που ονομαζόταν «67Π-Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο», ωστόσο η Ροζέτα βρισκόταν σε κατάσταση προσωρινής νάρκης από το 2011, αφού δεν μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.
Τώρα πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνάντησή του με τον κομήτη, έναν όγκο από πάγο διαμέτρου 4 χιλιομέτρων.
Το «ξύπνημα» του σκάφους είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) όμως το πρώτο σήμα, μετά μια μακρά αυτοματοποιημένη διαδικασία, δεν έφθασε στη Γη παρά στις 20:18 ώρα Ελλάδος.
Το σήμα έλαβε ο σταθμός της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA στο Γκόλντστοουν των ΗΠΑ και επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Ντάρμστατ, ενώ το «ξύπνημα» του σκάφους ανακοινώθηκε με μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της ESA στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter @ESA_Rosetta: «Γεια σου, κόσμε!»
Με τη Ροζέτα, η ESA επιχειρεί να ανακαλύψει τα μυστικά της εξέλιξης του ηλιακού συστήματος από την γέννησή του, χάρη στην ανάλυση του κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει αυτό το καλοκαίρι, πριν τον ακολουθήσει στο διάστημα έως τα τέλη του 2015.
Οι επιστήμονες αποκαλούν και διαστημικές χιονόμπαλες καθώς εκτιμάται ότι αποτελούνται από στοιχεία που έχουν μείνει απαράλλακτα από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια και ελπίζουν ότι η ανάλυση αυτών των στοιχείων θα τους βοηθήσει να καταλήξουν σε σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το σύμπαν.
Πηγή: ΑΜΠΕ, BBC