Σχεδόν τρία χρόνια μετά από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα που οδήγησε τη Γερμανία στην απόφαση να κλείσει όλους τους αντιδραστήρες της έως το 2022, γερμανικό δικαστήριο άνοιξε το δρόμο για αγωγές από την πλευρά της βιομηχανίας κρίνοντας ότι το προσωρινό κλείσιμο εργοστασίου ήταν παράνομο.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο έκρινε, την Τρίτη, ότι η εντολή που έδωσε η κυβέρνηση του κρατιδίου της Έσσης, το 2011, για προσωρινό κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού του Μπίμπλις - του παλαιότερου στη χώρα - ήταν παράνομη. Οι αρχές είχαν τότε υποστηρίξει ότι η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, στον απόηχο του ατυχήματος στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, για να διαταχθεί η αναστολή λειτουργίας του σταθμού θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές να έχουν πρώτα συζητήσει εκτενώς το θέμα με τη διαχειρίστρια εταιρεία. Αυτό στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε, κάτι που «συνιστά σοβαρό διαδικαστικό σφάλμα».
Εκπρόσωπος της RWE, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας στη Γερμανία, η οποία διαχειρίζεται τη μονάδα, προανήγγειλε ότι ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση ύψους εκατομμυρίων δολαρίων. Αναλυτές υπολογίζουν τις απώλειες του ομίλου από το κλείσιμο του σταθμού σε 187 εκατομμύρια ευρώ.
Αμέσως μετά από το ατύχημα στην Ιαπωνία, το Μάρτιο του 2011, οι επτά παλαιότερες πυρηνικές μονάδες της Γερμανίας τέθηκαν προληπτικά εκτός λειτουργίας. Το μορατόριουμ - αρχικής διάρκειας τριών μηνών - μετατράπηκε σε οριστικό κλείσιμο των εργοστασίων, καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την απόφαση για σταδιακή διακοπή της ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνικούς αντιδραστήρες.