Την πρόληψη του καρκίνου του μαστού πιστεύουν ότι θα επιτύχουν επιστήμονες του Χάρβαρντ, οι οποίοι αυτόν τον καιρό αναπτύσσουν ένα εμβόλιο που μέχρι στιγμής έχει προλάβει την εμφάνιση της ασθένειας στο 75% των περιπτώσεων.
Το εμβόλιο αναπτύσσουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι οποίοι εντόπισαν ένα γονίδιο που ενισχύει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, αλλά και της μετάστασης. Στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι κατάφεραν να το απενεργοποιήσουν χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από το RNA, ενώ οι δοκιμές σε ποντίκια παρουσίασαν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το εμβόλιο είναι κατάλληλο για το μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα, μια μορφή καρκίνου του μαστού στο πιο πρώιμο στάδιό του, που προκαλεί μεταβολές στους γαλακτοφόρους πόρους, όπου παραμένει χωρίς να διηθεί το τοίχωμά του. Σύμφωνα με ειδικούς, ο καρκίνος αυτός αντιμετωπίζεται πλήρως, αλλά στην περίπτωση που παραμεληθεί μπορεί να διηθήσει τους γειτονικούς ιστούς.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν το εμβόλιο σε ποντίκια με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και διαπίστωσαν ότι κατάφερε να μπλοκάρει την ασθένεια προτού καν εμφανιστεί.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Don Ingber, το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του μαστού, καθώς οι υπόλοιπες όταν εντοπίζονται βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Διευκρίνισε δε ότι προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, γι' αυτό και δεν έχει δοκιμαστεί στον άνθρωπο, κάτι που θα γίνει αν αποδειχθεί ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η μέρα δεν θα αργήσει και πως το νέο εμβόλιο θα βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες να αποφύγουν τη μαστεκτομή και τη θεραπεία με ακτινοβολίες.
Μάλιστα, τονίζουν στην έκθεσή τους ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία ήπια θεραπευτική προσέγγιση για αυτήν την ασθένεια και πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που υπάρχει μέχρι στιγμής αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας μιας θεραπείας για τις γυναίκες που έχουν γενετική τάση στον καρκίνο.