Ενσαρκώνοντας πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, σε ένα έργο μεγάλων απαιτήσεων και γυμνής αλήθειας, ο Κώστας Φραγκολιάς μάς μιλά για την παράσταση «Leonardo’s ring». Σε μια από τις πιο ακριβές παραγωγές που έχει παρουσιαστεί σε μικρό θέατρο, το προκλητικό πολυβραβευμένο έργο του - βραβευμένου με 4 Tony - Rick Elice παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, από την ομάδα Θεατρίνων Θεατές, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λιβανού, στο Studio Κυψέλης.
Πολυδιαφημισμένο, με παγκόσμια αναγνώριση, μοντέρνο, απόλυτα γυμνό και αυστηρά ακατάλληλο, το ιδιαίτερο αυτό έργο ακολουθεί το περίφημο δαχτυλίδι, που φέρεται να σχεδίασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το οποίο ταξιδεύει από χώρα σε χώρα, διαμέσου των αιώνων, για να ενώσει και να χωρίσει ανθρώπους, αλλάζοντας τις ζωές τους.
Σε μια αέναη κυκλική προσπάθεια επικοινωνίας, όπου έρωτες σβήνουν, σχέσεις αρχίζουν, φιλίες ολοκληρώνονται και ο αιώνιος έρωτας κυριαρχεί, ο Κώστας Φραγκολιάς ξεδιπλώνει ξεχωριστές ιστορίες, που ενώνονται κινηματογραφικά η μία με την άλλη και μιλά για το έργο και τις απαιτήσεις του.
Ποια είναι η ιστορία του έργου;
Η ιστορία του έργου έχει να κάνει απλά με το ταξίδι ενός δαχτυλιδιού, το οποίο ανήκε στον σημαντικότερο καλλιτέχνη όλων των εποχών και με το πώς άλλαξε τη ζωή αυτών των ανθρώπων που το απέκτησαν.
Ποια στοιχεία το καθιστούν ιδιαίτερο και προκλητικό;
Το γυμνό και η σκληρή καθημερινή του γλώσσα.
Πώς αντιλαμβάνεται ο συγγραφέας τον έρωτα και τις σχέσεις;
Ποικιλοτρόπως, από όλες τους τις πλευρές. Αλλά νομίζω πως θέλει να έχουν, όμως, ευτυχή και, συνάμα, ενωτική κατάληξη. Πιστεύει στο για πάντα. Θέλει το για πάντα.
Τι απαιτήσεις έχει η φόρμα τις παράστασης;
Η παράσταση περνάει από πολλές φάσεις, μιας και είναι ένα ταξίδι με πολλούς ήρωες, οπότε και πολλές ιστορίες. Έχει απαιτήσεις. Θέλει ηθοποιούς δουλεμένους, ετοιμόλογους, με αντίληψη και υπομονή. Επίσης, θέλει και ένα κοινό με έντονη αντίληψη, που θα ξεπεράσει τη γλώσσα και την εικόνα και θα ταξιδέψει μέσα από τον συγγραφέα, αλλά και τον σκηνοθέτη και θα συναντήσει τον έρωτα μέσα από το φάσμα τους.
Πόσους και ποιους χαρακτήρες ενσαρκώνετε;
Επτά. Από τον Όσκαρ Ουάιλντ τη μία, στον αθώο, γλυκό, έντιμο, αλλά φιλόδοξο νεαρό την άλλη, έναν υπερβολικά φιλάρεσκο και ματαιόδοξο, επίσης, νεαρό, μέχρι και έναν έντιμο και επαναστάτη - με τον δικό του τρόπο - νέο, που επαναστατεί προς μια μερίδα της κοινωνίας και τα πιστεύω της.
Τι ξεχωριστό έχουν όσοι αποκτούν το περίφημο δαχτυλίδι και πώς τους βοηθά στη ζωή τους;
Έχει τη μοναδικότητα να οδηγεί και να πραγματοποιεί τους εκάστοτε στόχους τους, κάθε ώρα.
Εμάς, στη ζοφερή πραγματικότητα της χώρας μας, τι θα μπορούσε να μας βοηθήσει;
Το να μάθουμε να βλέπουμε τις εικόνες και την αλήθεια πίσω από τις εικόνες.
Βλέπετε αίσιους οιωνούς για το μέλλον;
«Θέλω και ευελπιστώ. Μακάρι!».
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Κώστας Βούλγαρης, επεξεργασία - απόδοση κειμένου - σκηνοθεσία - φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός, σκηνικά - κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη, στίχοι - μουσική επιλογή: Μαριάννα Τόλη, η οποία ερμηνεύει και το τραγούδι της παράστασης και στο πιάνο τη συνόδεψε ο Γιάννης Φίλιας, κινησιολογία - χορογραφίες: Σίμων Πάτροκλος, 3D animation: Φώτης Σπυρόπουλος, φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Αλμαλής, κινηματογράφηση: Μενέλαος Τζαβέλλας, εκτέλεση κοστουμιών: Φασόλι, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Σύρρου, γραφιστικά: Goran Mijalcic. Παίζουν: Χρήστος Λιακόπουλος, Κώστας Φραγκολιάς, Στάθης Παναγιωτίδης, Παναγιώτης Κατσίκης, Τιμόθεος Θάνος και Γιάννης Κωσταράς. Πληροφορίες
Studio Κυψέλης: Σπετσοπούλας 9 και Κυψέλης, Κυψέλη - Αθήνα, τηλ.: κρατήσεων: 210 8819571. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη και Σάββατο: 21.00, Παρασκευή: 00.00 (μεταμεσονύχτια), Κυριακή: 23.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος, με ποτό: 15 ευρώ. Κρατήσεις για συλλόγους και ομαδικά εισιτήρια: 213 0401873.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]