Αλλαγές φέρνει το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό, όπως την αύξηση της αρτιότητας, στις ανεπτυγμένες περιοχές από τα 15 στα 20 στρέμματα και στις αναπτυσσόμενες από τα 8 στρέμματα η αύξηση ανέρχεται, ανάλογα με την μορφή του τουριστικού προϊόντος, στα 10 ή 15 στρέμματα.
Επίσης οι βασικοί στόχοι, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς, του νέου ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, είναι η προώθηση κινήτρων για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων υψηλότερου αριθμού αστέρων, αλλά και η αναβάθμιση υφισταμένων τουριστικών καταλυμάτων σε 4 και 5 αστέρων.
«Περνάμε σε ένα μοντέλο πολυθεματικού τουρισμού»
Για το νέο χωροταξικό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχει συνάντηση εργασίας με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη, το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, που ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά με τη συνεργασία του ΥΠΕΚΑ και του υπουργείου Τουρισμού, αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής για τον τουρισμό.
«Περνάμε από ένα μοντέλο μαζικού μονοθεματικού τουρισμού σε ένα μοντέλο πολυθεματικού τουρισμού με πολύ περισσότερες ειδικές μορφές και δυνατότητες για ανάπτυξη σε όλη τη Χώρα. Νομίζω το βασικότερο είναι ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός μας βοηθάει να έχουμε μια τουριστική ανάπτυξη με σχεδιασμό, με στρατηγική αλλά κυρίως με όραμα» δήλωσε η υπουργός.
«Οικονομική ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον»
Από πλευράς του, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη μέσω της χωροταξίας και του τουρισμού. «Το νέο χωροταξικό αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο στο πλαίσιο αυτό. Κινείται σε τρεις άξονες: πρώτον, σεβασμό στο περιβάλλον, δεύτερον, δυνατότητα δημιουργίας και ανάπτυξης ήπιας μορφής τουριστικών επενδύσεων και, τρίτον, διαμόρφωση ενός σωστά οργανωμένου χώρου» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, το νέο ειδικό χωροταξικό είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και δίνει τη δυνατότητα πραγματικά για μια «φιλική προς το περιβάλλον οικονομική ανάπτυξη με πολλά οφέλη και για την κοινωνία».
Πιο αναλυτικά οι αλλαγές έχουν ως εξής:
Συντελεστές δόμησης
Για έκταση από 300 έως 2.000 στρέμματα ο ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,05, για έκταση από 2.000 έως 4.000 στρέμματα σε 0,03, ενώ για μεγαλύτερες εκτάσεις ο συντελεστής δόμησης περιορίζεται στο 0,01.
Νησιά-Βραχονησίδες
Κρήτη και Εύβοια αντιμετωπίζονται πλέον ως ηπειρωτικός χώρος. Στην ενιαία πλέον κατηγορία των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών προστίθενται τα νησιά Αλόννησος, Κύθνος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Ίος, Κέα, Μήλος, Σαμοθράκη, Τήνος και Φολέγανδρος, ενώ μεταφέρονται στην κατηγορία των μικρών ή με προβλήματα ανάπτυξης νησιών η Κίμωλος και η Ανάφη.
Δηλαδή στην κατηγορία των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών ανήκουν πλέον τα εξής νησιά: Αίγινα, Αλόννησος, Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ζάκυνθος, Θάσος, Θήρα, Ιθάκη, Ικαρία, Ίος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Κύθνος, Κως, Λέρος, Λευκάδα, Λέσβος, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Πόρος, Ρόδος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σπέτσες, Σύμη, Σύρος, Τήνος, Ύδρα, Φολέγανδρος, Χίος. Σε αυτή την κατηγορία επιτρέπονται πλέον μόνο νέες μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, οργανωμένοι υποδοχείς και σύνθετα τουριστικά.
Στην κατηγορία «σχετικά μικρά νησιά με προβλήματα ανάπτυξης» ανήκουν όλα τα υπόλοιπα κατοικημένα νησιά όπου η αρτιότητα για τις εκτός σχεδίου περιοχές ορίζεται στα 15 στρέμματα και επιτρέπονται 8, 9 και 10 κλίνες ανά στρέμμα σε πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων μονάδες αντίστοιχα.
Για νέα ξενοδοχεία, εντός σχεδίου ή οικισμού, επιτρέπεται μόνο η ανέγερση μονάδων τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων και μέχρι 100 κλίνες συνολικά.Για τα υπόλοιπα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες άνω των 300 στρεμμάτων επιτρέπεται αποκλειστικά η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων πρότυπου χαρακτήρα.
Κρουαζιέρα
Όσον αφορά τον τομέα της κρουαζιέρας, στο νέο χωροταξικό προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας (ports of call) στις εξής περιοχές: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδος, Βόλος, Καβάλα, Κως, Πάτμος, Πύλος, Μύκονος, Σαντορίνη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη.
Ειδικά για την περίπτωση της Αττικής προβλέπεται διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας στον Πειραιά, στην ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Όρμου και στο Λαύριο.
Καταδυτικός τουρισμός και υποβρύχια μουσεία
Καταδυτικά πάρκα πρόκειται να αναπτυχθούν σε περιοχές που διαθέτουν τους απαιτούμενους πόρους, όπως υποθαλάσσιους γεωλογικούς σχηματισμούς και είναι πλούσια σε ιχθυοπανίδα ή επιδεχόμενα αναβάθμισης σε αριθμό και μέγεθος ειδών με κατάλληλα μέτρα, ναυάγια, ενάλιες αρχαιότητες, στοιχεία ιδιαίτερης τεχνητής μορφολογίας κλπ.
Χιονοδρομικά και γκολφ
Στόχος του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας στα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ όσον αφορά τις μονάδες με γήπεδα γκολφ, μπορούν πλέον να χωροθετούνται στις περιοχές αστικών κέντρων ή/και κύριων τουριστικών προορισμών όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κως, ενώ μπορούν επίσης να χωροθετηθούν στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας και Κεφαλονιάς.
Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί- Υδατοκαλλιέργειες
Οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί της χώρας, συνήθως χωριά, εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τους παραδοσιακούς οικισμούς, ώστε σε περίπτωση τουριστικών αναπτύξεων να ισχύουν ειδικοί μορφολογικοί και άλλοι όροι προστασίας.
Προωθείται επίσης η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ορεινών οικισμών που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με τη μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα ή και με νέες μεγαλύτερου μεγέθους επενδύσεις με αύξηση μέχρι και 20% της υφισταμένης δομημένης επιφάνειας, με παράλληλα κίνητρα είτε προς τους σημερινούς ιδιοκτήτες είτε προς ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Περιοχές δικτύου Natura 2000
Στην περίπτωση έργων και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, η περιβαλλοντική αδειοδότηση εξακολουθεί να διενεργείται με βάση τις σχετικές προβλέψεις των ειδικότερων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων προστασίας, ενώ ο συντελεστής δόμησης όταν εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,05, ενώ προβλέπεται επίσης ειδικό τέλος υπέρ των Φορέων Διαχείρισης.
Αγροτουρισμός- Οινοτουρισμός
Ενισχύεται ως νέα ειδική κατηγορία ειδικών μορφών τουρισμού ο αγροτουρισμός και ο οινοτουρισμός, ενώ γενικά προωθείται η οργάνωση περιοχών της χώρας σε δίκτυα φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών τοπικών αγαθών.
Πηγή: ΑΜΠΕ