Με νανοσωματίδια τα χάπια του μέλλοντος

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 13:39
Shutterstock
A- A A+

Τον δρόμο για την καλύτερη χορήγηση των φαρμάκων ανοίγει η μελέτη επιστημόνων από το MIT και το νοσοκομείο Brigham and Women's στη Βοστόνη, οι οποίοι ανέπτυξαν μια μέθοδο χορήγησης με νανοσωματίδια, που φαίνεται ότι θα καταργήσει τις ενέσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μεταφορά των φαρμάκων γίνεται με έναν νέο τύπο νανοσωματιδίων που εισέρχονται στον οργανισμό όπως τα χάπια και στο τέλος απορροφούνται από την πεπτική οδό.

Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι η χρήση τους είναι ιδανική για τη μεταφορά οποιουδήποτε φαρμάκου στον οργανισμό, επειδή αξιοποιούν το γεγονός ότι οι όγκοι και οποιοσδήποτε άλλος ιστός που έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια, περιβάλλονται από αιμοφόρα αγγεία.

Επίσης, στην εξωτερική τους πλευρά διαθέτουν αντισώματα, τα οποία «ξεκλειδώνουν» τους υποδοχείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων που κατοικούν στο έντερο. Με τον τρόπο αυτό, τα νανοσωματίδια διαπερνούν τα τοιχώματά του και φτάνουν στο αίμα.

Κατά τη μελέτη τους, οι επιστήμονες κατάφεραν να εισάγουν ινσουλίνη στον οργανισμό ποντικιών, ενώ διαπίστωσαν ότι η μέθοδος αυτή θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα και η υψηλή χοληστερόλη.

Κι αυτό γιατί οι ασθενείς θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν τη θεραπευτική τους αγωγή χωρίς διακοπή, όπως συμβαίνει συχνά όταν η χορήγησή της γίνεται με ενέσεις. «Αν ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα παίρνει τα φάρμακά του, τότε δεν υφίσταται δίλημμα, αφού όλοι προτιμούν τα φάρμακα που μπορούν να πάρουν από το στόμα», αναφέρει ο καθηγητής του ΜΙΤ, Robert Langer.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Translational Medicine, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει ήδη να δοκιμάζουν νέες θεραπείες που χορηγούνται με διάφορους τύπους νανοσωματιδίων, τα οποία περιέχουν φάρμακα της χημειοθεραπείας ή ακόμη και μικροσκοπικά τμήματα του RNA που απενεργοποιούν συγκεκριμένα γονίδια που εμπλέκονται στον καρκίνο και σε άλλες ασθένειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή