Πιθανή θεωρούν παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας την προσφυγή σε δοκιμασμένες «ταχυδακτυλουργικές» μεθόδους, ακόμη και αν η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων λήξει στις... παραμονές των Χριστουγέννων, αν και θεωρούν πως επί της ουσίας το εκπαιδευτικό εξάμηνο στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ έχει χαθεί.
Ειδικότερα, εκτός από την έκτακτη δυνατότητα των φοιτητών στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου να εξεταστούν σε όσα μαθήματα οφείλουν ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό εξάμηνο στο οποίο αυτά εντάσσονται, πρακτικά υπάρχει μία σειρά πιθανών συνδυαζόμενων εκδοχών:
-
Μείωση του ελάχιστου αριθμού εβδομάδων διδασκαλίας
-
Παρακολούθηση μαθημάτων τα Σαββατοκύριακα
-
Παρακολούθηση μαθημάτων τα Χριστουγέννα και το Πάσχα
-
Επιμήκυνση της εκπαιδευτικής περιόδου έως τον Αύγουστο
«Κανονικά, σε μια σοβαρή χώρα και σε ένα πραγματικό πανεπιστήμιο το εξάμηνο θα είχε χαθεί. Στην πραγματικότητα έχει χαθεί και σε μας. Διότι αυτό που μπορεί να διασώσουμε δεν θα είναι βέβαια εξάμηνο. Θα είναι η φαντασίωσή μας ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές ενώ στην πραγματικότητα τους εθίζουμε στην "άρπα κόλα" ανώτατη εκπαίδευση, σε ένα δηλαδή τύπο ανώτατου ιδρύματος που μοιράζει απλώς χαρτιά σε όσους έχουν το στομάχι να αντέξουν μέχρι το τέλος», σχολιάζει στο naftemporiki.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Χατζής.
Ο ίδιος συμπεραίνει χαρακτηριστικά: «Προς το παρόν μας απασχολεί η ποσότητα. Η ποιότητα είναι δευτερεύουσα. Όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε! Περάστε κόσμε».
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, εγκυκλίους και αποφάσεις Συγκλήτων και Τμημάτων.
Τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας είναι κλειστά εδώ και 80 ημέρες.
Οι ιθύνοντες χαρακτήριζαν οριακή την κατάσταση για τη διασφάλιση του εκπαιδευτικού εξαμήνου από τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ