Αισιοδοξία για εκτόνωση της κρίσης στα ΑΕΙ

Δύσπιστο με τις προτάσεις του Κ. Αρβανιτόπουλου το ΑΠΘ
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 19:53
UPD:20:06
FOSPHOTOS /Menelaos Myrillas

«Είχαμε δύο εποικοδομητικές συναντήσεις με στόχο τη διοικητική αναδιάρθρωση των δύο Ιδρυμάτων και την άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας», αναφέρει ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ. Στο ίδιο κλίμα και οι πρυτάνεις των δύο πανεπιστημίων, δύσπιστος ωστόσο εμφανίζεται ο πρύτανης του ΑΠΘ που ζητεί νέα συνάντηση. Την Πέμπτη το πρωί οι διοικητικοί υπάλληλα του ΕΜΠ αποφασίζουν επί των  προτάσεων του υπουργείου για τη διαθεσιμότητα.

«Είχαμε δύο εποικοδομητικές συναντήσεις με στόχο τη διοικητική αναδιάρθρωση των δύο Ιδρυμάτων και την άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο διάλογος διεξήχθη στη βάση των ακόλουθων προτάσεων που δημοσιοποίησα το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013» αναφέρει ο υπουργός και παρουσιάζει τον «οδικό χάρτη» για την διοικητική αναδιάρθρωση:

«Με τη διαθεσιμότητα των 1165 διοικητικών υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της πανεπιστημιακής κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.

 Το ειδικό τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους. Η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου.

 Το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των Ιδρυμάτων - με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

 Το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά τον στόχο της ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών διδακτικού προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400. Προσλήψεις νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και οι οποίες αναβαθμίζουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων και θέτουν φραγμό στην «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.

 Το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ολοκληρώνει εντός του έτους την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων. Συνεπώς, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η επανατοποθέτηση του διοικητικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις επικαλύψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009».

 Τέλος, το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. «Γι΄ αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους».

 Ο ίδιος επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι η επίτευξη όλων αυτών προϋποθέτει ανοιχτά Πανεπιστήμια.

EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνη (φωτογραφία), είχε το πρωί ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Οι συναντήσεις της Τετάρτης και η δυσπιστία του ΑΠΘ

Οι έγγραφες προτάσεις του υπουργού Παιδείας, όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα, ειδικά για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ),  εκτιμά η σύγκλητός του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τη σύγκλητο, κρίνεται αναγκαία μια νέα συνάντηση επιτροπής της με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο.

Οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), παρουσία διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών

Επίσης ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Μυλόπουλος, προέβη,  την Τετάρτη, σε ενημέρωση για τις προτάσεις του υπουργείο και κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το εάν το ΑΠΘ μπορεί να λειτουργήσει μετά τη διαθεσιμότητα, καθώς και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε διάφορους τομείς, όπως οι γραμματείες και οι ορκωμοσίες.

Υπάλληλος του τεχνικού κλιμακίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο άμεσης διακοπής της θέρμανσης των κτιρίων καθώς «από τους δεκαοκτώ μονίμους υπαλλήλους του κλιμακίου εξαιρείται της διαθεσιμότητας μόνο ένας».

Σημειώνεται ότι στο «μέτωπο» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διαφαίνεται άρση του αδιεξόδου, καθώς το αποτέλεσμα της συνάντησης του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου με εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων ήταν θετικό.

Όλα δείχνουν ότι το ίδρυμα θα ανοίξει μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς η μικτή επιτροπή πανεπιστημιακών και διοικητικών που συναντήθηκε με τον υπουργό έλαβε τη δέσμευση ότι δεν απολυθεί κανένας υπάλληλος.

«Ζήτησα από τον υπουργό να μην χάσει κανένας τη δουλειά του κι έλαβα τη σχετική δέσμευση» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης.

«Για το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση διαθεσιμότητα δε σημαίνει απολύσεις», σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών.

Την Πέμπτη οι αποφάσεις των διοικητικών του ΕΜΠ

Σε καλό κλίμα ήταν η συνάντηση του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τον υπουργό Παιδείας. Ωστόσο οι απόφασεις για τις προτάσεις του υπουργού αναφορικά με τη διαθεσιμότητα θα ληφθούν αύριο το πρωί στις 10 κατά τη γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Ιδρύματος Σίμος Σιμόπουλος μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης του με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, «είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση για τα θέματα της διαθεσιμότητας». «Υπάρχουν τρόποι για να βρεθεί λύση» πρόσθεσε ο κ. Σιμόπουλος και πρόσθεσε ότι έλαβε δεσμεύσεις ότι οι λύση αυτή θα βρεθεί.

Σε ερώτηση εάν ο κ.Αρβανιτόπουλος ανέλαβε τη δέσμευση ότι κανένας υπάλληλος δεν θα χάσει τη δουλειά του όπως δεσμεύθηκε κατά τη συνάντησή του με τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Σιμόπουλος απάντησε ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι αυτονόητη.

«Ήρθαμε για να εκθέσουμε τις απόψεις μας στον υπουργό. Θα θέσουμε τις προτάσεις που μας έκανε αύριο υπόψιν της γενικής μας συνέλευσης» περιορίστηκε να δηλώσει η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Ίδρυμα, Ράνια Ζάχου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή