Διάλεξη για τον «Ομφαλό της Γης», τους Δελφούς

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στο Megaron Plus
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 14:03

Ο ναός του Απόλλωνα.

A- A A+

Διάλεξη για τους Δελφούς, τον «Ομφαλό της Γης», το σημείο συνάντησης των δύο αετών, που έστειλε ο Δίας από τις άκρες του σύμπαντος, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος») την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. Ομιλητές θα είναι ο διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Αλεξάντρ Φαρνού, και η προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αθανασία Ψάλτη.

Ο καθηγητής Αλεξάντρ Φαρνού στην ομιλία του με τίτλο «Η μεγάλη ανασκαφή των Δελφών: μια περιπέτεια πολιτική, επιστημονική και διπλωματική» θα αναφερθεί στη σημαντικότατη ανασκαφή των Δελφών, έναν χώρο που ανακάλυψαν αρχικά οι περιηγητές και έπειτα οι αρχαιολόγοι της Γαλλικής Σχολής. Αναφερόμενος στην περιπέτεια της έρευνας - την πολιτική, την επιστημονική και τη διπλωματική -, θα μιλήσει και για τις πολυάριθμες επιγραφές και τα μεγαλοπρεπή μνημεία που έριξαν νέο φως στα κείμενα των αρχαίων ιστορικών, καθώς και για την αποκάλυψη του Ιερού του Απόλλωνα, η οποία, όπως και η διοργάνωση των Δελφικών Εορτών, είχαν μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών.

Η προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη, στην ομιλία της με τίτλο «Δελφοί: από τους θεούς στον άνθρωπο», θα επιχειρήσει να συλλέξει τις διάσπαρτες ιστορικές ψηφίδες μιας σπουδαίας και υπέροχης Ελλάδας, που διασώθηκε χάρη στην έρευνα και στους αγώνες της Αρχαιολογίας.

Το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου

Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας. Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ. Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄. Τους επόμενους αιώνες, η πόλη παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε οριστικά την περίοδο των σλαβικών επιδρομών.

Ο θόλος της Αθηνάς Προναίας.

Οι Δελφοί είναι μια περιοχή με έντονο τουρισμό και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Εκτός του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο και στην ευρύτερη περιοχή μια σειρά Ιερών Μονών θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Πληροφορίες
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα», στο πλαίσιο του Megaron Plus. Η είσοδος για το κοινό είναι θα ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής 5.30 μ.μ., πληροφορίες στο τηλ. 210 72.82.333). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/.
 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς