Με κριτική διάθεση, νοσταλγία, αλλά και έντονο αυτοσαρκασμό, η μητρική φιγούρα κυριαρχεί σε ένα σουρεαλιστικό παζλ μικρών ιστοριών, κάνοντας ένα «ταξίδι μνήμης» στη ζωή και τις σχέσεις, μέσα από δύο πολύ οικείες σε όλους μας λέξεις: «μαμά» και «μη».
Ακτινογραφώντας τη νεοελληνική οικογένεια στον καιρό της κρίσης, η σύγχρονη, σπονδυλωτή, νεοελληνική μουσική κωμωδία των Στέλιου Παπαδόπουλου και Γιώργου Βάλαρη, «Η μαμά είπε μη..!», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, στο θέατρο Αμιράλ, από την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου. Μέσα από εννέα - διανθισμένες με τραγούδι, χορό και video art - ιστορίες για τη ζωή, τον έρωτα, τις σχέσεις, την οικογένεια, το γάμο και τη «διαφορετικότητα» της γυναίκας και του άντρα, ο θεατής αναγνωρίζει τον ίδιο του τον εαυτό στις αυτοβιογραφικές σκηνές, με τις αρχέτυπες συγκρούσεις του «θέλω» με το «πρέπει», του «συνειδητού» με το «υποσυνείδητο» και του «σήμερα» με το «χθες».
Ένα διαρκές «μη», που μας ακολουθεί για πάντα
Αν η πρώτη λέξη που λέμε είναι «μαμά», τότε η πρώτη που ακούμε είναι σίγουρα «μη» και, μάλιστα, από τα δικά της χείλη. Τα αμέτρητα «μη» συνοδεύουν κάθε κίνησή μας και ο απόηχός τους μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Τα «μη» χτίζουν έναν τοίχο γύρω μας και η «μαμά» δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει - υποδεικνύει τι δεν πρέπει να κάνουμε, τι δεν πρέπει να σκεφτούμε, τι δεν πρέπει να φάμε, τι δεν πρέπει να φορέσουμε, που δεν πρέπει να πάμε. Ένα διαρκές «μη» συνοδεύει κάθε κίνησή μας, στην εμφάνιση, το σεξ, τις φιλίες, τον έρωτα, τη δουλειά, τη διασκέδαση.
Κωμική απογείωση και συγκινησιακή φόρτιση
Το έργο βάζει στο μικροσκόπιο το βιολογικό και καταναλωτικό ρολόι της γυναίκας, την πρόταση γάμου από τον άντρα, τη γενναιοδωρία του, το δαχτυλίδι, την έγκριση από τις φίλες, την άδεια από τη μαμά, το παιδί, τη μητρότητα, τη χαλάρωση, ακόμα και την «πλαστική χειρουργική». Με στιγμές κωμικής απογείωσης, αλλά και συγκινησιακής φόρτισης, η παράσταση ρίχνει φως στο σύγχρονο «εγώ», το «εμείς», το «εσείς», το «αυτοί». Και, βέβαια, στην ψυχοσύνθεση της «μαμάς» των ημερών μας, που αναστατώνει, καθησυχάζει, προβληματίζει, αποφασίζει, ορίζει και καθορίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των παιδιών της, της γειτονιάς της, της πόλης της και ολόκληρης της κοινωνίας μας.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης, σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου, μουσική: Κωνσταντίνος Παγιάτης, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, video: Κώστας Κιμούλης, χορογράφος: Χριστιάνα Κουλιζάκη, βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Κοτζαηλία, φωτογράφος: Katja Kat, graphics design: Γιάννης Τραγάκης. Πρωταγωνιστούν: Μάρθα Καραγιάννη, Νίνα Λοτσάρη, Μίνα Ορφανού, Λίλη Τσεσματζόγλου, Αιμίλιος Ράφτης.
Πληροφορίες
Θέατρο Αμιράλ - Κεντρική Σκηνή: Αμερικής 10 - Σύνταγμα, τηλ.: 210 3639385, 210 3608856. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη (λαϊκή απογευματινή) και Κυριακή: 18.15, Πέμπτη: 20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 21.15. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 16 ευρώ, λαϊκή απογευματινή και ηλικιωμένοι: 12 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 10 ευρώ, ειδική τιμή προπώλησης μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, για όλες τις ημέρες παραστάσεων: γενική είσοδος: 12 ευρώ. Προπώληση: ταμείο θεάτρου, ηλεκτρονικά: www.halfticket.gr. naftemporiki.gr