Ο Άχμεντ Eλ Μποράιε, υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Αιγύπτου, απέρριψε την Κυριακή την ιδέα της έναρξης διαλόγου με τους ισλαμιστές εάν δεν αναγνωρίσουν προηγουμένως τις αρχές που αντικατέστησαν τον Μοχάμεντ Μόρσι, ισλαμιστή τέως πρόεδρο ο οποίος ανατράπηκε την 3η Ιουλίου από τις ένοπλες δυνάμεις, κάνοντας μια δήλωση που μοιάζει να απομακρύνει ακόμα περισσότερο την έναρξη μιας ενδεχόμενης πολιτικής διαδικασίας συμφιλίωσης στη χώρα.
Μετά την ανατροπή και τη σύλληψη του κ. Μόρσι, η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης που εγκατέστησε ο στρατός και όσους τάσσονται υπέρ των ισλαμιστών - στις τάξεις των οποίων κυριαρχούν η Μουσουλμανική Αδελφότητα - που αντιμετώπισαν ένα κύμα αιματηρής καταστολής.
Το Σάββατο, ο συνασπισμός των υποστηρικτών του κ. Μόρσι έκανε έκκληση να αρχίσει «διάλογος» για να «βγει η Αίγυπτος από την κρίση», αλλά ο κ. Μποράιε δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ισλαμιστές πρέπει να υποταχθούν σε ορισμένους κανόνες πριν η κυβέρνηση να συμφωνήσει να αρχίσει ο όποιος διάλογος.
Οι υποστηρικτές του κ. Μόρσι, οι οποίοι κατήγγειλαν το πραξικόπημα του Ιουλίου και χαρακτηρίζουν την ηγεσία του στρατού και τον επικεφαλής του Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι «πραξικοπηματίες», οφείλουν να «αναγνωρίσουν ότι την 30ή Ιουνίου σημειώθηκε μια λαϊκή επανάσταση και να αποδεχτούν τον οδικό χάρτη στον οποίο συμφώνησε ο αιγυπτιακός λαός για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης Αιγύπτου», είπε ο υπουργός.
Ακόμη, η Μουσουλμανική Αδελφότητα οφείλουν να «ζητήσουν συγγνώμη, να σταματήσουν τη βία» και να αποδεχθούν ότι τα μέλη τους που δικάζονται για δολοφονίες ή για τρομοκρατία «θα αποκλειστούν από κάθε διαδικασία συμφιλίωσης», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο τελευταίος όρος που έθεσε ο κ. Μποράιε ενδέχεται να αποτελέσει το σημαντικότερο εμπόδιο για την έναρξη της όποιας διαδικασίας, αφού η Αδελφότητα απαιτεί οι ηγέτες τους να απελευθερωθούν και να λάβουν εγγυήσεις ότι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές.
Οι νέες αρχές έχουν συλλάβει χιλιάδες ισλαμιστές, ανάμεσά τους σχεδόν όλη την ηγεσία της οργάνωσης και τόσο ο κ. Μόρσι όσο και η υπόλοιπη ηγεσία τους έχουν φυλακιστεί κι αντιμετωπίζουν δίκες για «παρακίνηση σε δολοφονία διαδηλωτών».
Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου της αιγυπτιακής Προεδρίας, Άχμεντ Αλ Μουσλιμάνι, δήλωσε ότι δεν έχει να δώσει καμία απάντηση στην έκκληση των ισλαμιστών, διότι δεν απευθυνόταν στις αρχές. «Κάλεσαν να αρχίσει ένας διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις, όχι με τον πρόεδρο ή τις αρχές», ανέφερε.