Το «πράσινο φως» στον καθορισμό ζωνών απόλυτης προστασίας (Ζώνες Α) στον αρχαιολογικό χώρο της Βουλιαγμένης, που οριοθετήθηκε μόλις τον περασμένο μήνα με ΦΕΚ, έδωσε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Πρόκειται για περιοχές ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας, όπως ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, καθώς και άλλα μνημεία, κάποια από τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστήρ Παλλάς».
Συγκεκριμένα, την απόλυτη προστασία της πολιτείας αποκτούν - εκτός από τον δωρικό ναό που χτίστηκε τον 6ο αι. π.Χ. σε ιδανική θέση ώστε να είναι ορατός και από τους δύο κόλπους (δυτικό και ανατολικό) - τα παρακείμενα μνημεία του Βωμού της Αρτέμιδος, της αρχαίας δεξαμενής και της Ιερατικής Οικίας, όπου διέμεναν οι ιερείς του περίφημου ιερού. Με Ζώνες Α προστασίας περιβάλλονται, επίσης, οι θέσεις με τα κατάλοιπα των οικισμών της πρωτοελλαδικής και της ελληνιστικής εποχής, που εντοπίστηκαν στο ύψωμα νοτιανατολικά του Λαιμού, καθώς και ο λεγόμενος βορειοδυτικός πύργος, στον λόφο του ορφανοτροφείου.
«Χρειάστηκαν σχεδόν 60 χρόνια για να πραγματοποιηθεί μια σωστή κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου της Βουλιαγμένης, που αν είχε γίνει την εποχή των προηγούμενων κηρύξεων, ο χώρος του ναού θα μπορούσε να έχει απαλλοτριωθεί. Ωστόσο, σήμερα, το ακίνητο στο οποίο βρίσκεται ο ναός παραμένει περιουσία του Δημοσίου και εξαιρείται από οποιαδήποτε αγοραπωλησία ή συνδιαλλαγή, όπως ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, κάνοντας λόγο για ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φορές τον Τύπο, κατοίκους της περιοχής και όχι μόνον, λόγω της θέσης του μνημείου εντός του συγκροτήματος.