Πασχίζοντας μέσα από την εμβρίθεια των συνθέσεών του να επαναδιατυπώσει τις βασικές αρχές της αναπαραστατικής ζωγραφικής με πιο σύγχρονο περιεχόμενο και αποδίδοντας την ιδιαίτερη ψυχολογική φόρτιση που χαρακτηρίζει τους πρωταγωνιστές του, τις σκέψεις και τα κίνητρά τους, το εικαστικό σύμπαν του Δημήτρη Τζαμουράνη μάς καλεί στα ενδότερά του.
Το Μουσείο Φρυσίρα, σε συνεργασία με την Kunsthalle Dominikanerkirche Osnabrück (Γερμανία) και την Kunsthalle Krems (Αυστρία,) παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Τζαμουράνη, στο κτήριο της οδού Μονής Αστερίου 3, από την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.
Η έκθεση αποπειράται να ταξιδέψει τον επισκέπτη στον ζωγραφικό κόσμο του καλλιτέχνη, μέσα από έργα μοναδικής εικαστικής αξίας και συγκλονιστικής αλήθειας, φιλοδοξώντας να δείξει το μεγαλείο της ίδιας της ζωγραφικής, μιας πολύτιμης έκφρασης του απολλώνιου πνεύματος, στο οποίο χρειάζεται να καταφύγει ο τραγικός άνθρωπος, στην προσπάθειά του να βρει κάποιον αρωγό στο ταξίδι της ζωής.
Με αέρα έντονης διανοητικής αναζήτησης
Ως ένας από τους σπουδαιότερους έλληνες ζωγράφους της διασποράς, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο από το 1990, έχοντας εκθέσει επανειλημμένως σε πολλά μουσεία και πινακοθήκες σε όλον τον κόσμο, ο Δημήτρης Τζαμουράνης ανήκει στους βασικότερους εκπροσώπους της τάσης για δυναμική επιστροφή στην αναπαραστατική ζωγραφική. Δίνοντας την αίσθηση του διχασμού μεταξύ λυρικού φωτορεαλισμού και χρωματικού εξπρεσιονισμού και βασιζόμενες στην αλληγορία και τη μεταφορά, οι επικές του συνθέσεις, που χαρακτηρίζονται από τον πληθωρισμό των προσώπων και την εξαντλητική απόδοση των χώρων και των αντικειμένων, θυμίζουν θεατρική σκηνή, όπου εκτυλίσσεται μια δαιδαλώδης αφήγηση ενώπιον του θεατή, ο οποίος καλείται να αποκωδικοποιήσει και να ερμηνεύσει καταστάσεις, που μοιάζουν οικείες και καθημερινές, αλλά, στην ουσία, διέπονται από έναν αέρα ιερού μυστικισμού και έντονης διανοητικής αναζήτησης.
LEA GRYZE
Παιχνίδι μεταξύ κίνησης και ακινησίας
Αν και οι καταβολές του εικαστικού του σύμπαντος βρίσκονται αναμφισβήτητα στο σήμερα και το τώρα, ο καλλιτέχνης εμπνέεται συχνά από την αρχαία ελληνική μυθολογία, την ιστορία και τις θρησκείες, οδηγώντας στη διαμόρφωση ενός προσωπικού καλλιτεχνικού ύφους, που διέπεται από έναν σύνθετο συγκριτισμό και μια εντυπωσιακή πολυμάθεια και απορρίπτει τον επιφανειακό μιμητισμό και τη στείρα επανάληψη διαδοχικών εικαστικών μοτίβων.
Στα έργα του, η ψυχική εγρήγορση αντανακλάται πολλές φορές και στον τρόπο που αποδίδεται ή αποκρύπτεται η κίνηση. Το παιχνίδι μεταξύ κίνησης και ακινησίας αποτελεί έναν ακόμη από του βασικούς άξονες, που ορίζουν τα πλαίσια του εικαστικού του κόσμου, συντελώντας με τον τρόπο αυτό στην απόπειρα αποκωδικοποίησης των ψυχολογικών καταστάσεων και στην αποφόρτιση της αμφιθυμίας της αφήγησης.
Πληροφορίες
Μουσείο Φρυσίρα: Μονής Αστερίου 3 και 7 – Πλάκα, τηλ.: 210 3234678, 210 3316027. Διάρκεια έκθεσης: 6 Νοεμβρίου έως 19 Ιανουαρίου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή: 10.00 – 17.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 – 17.00, Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά. naftemporiki.gr