Γ. Σταθάκης: Το μνημόνιο απέτυχε πλήρως

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 19:43
UPD:19:51
EUROKINISSI

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του ΚΕΠΕ, με ομιλητές τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη και τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ Ν. Φίλιππα. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Α. Λιδωρίκης.

A- A A+

Tο μνημόνιο απέτυχε εκ του αποτελέσματος καθώς το δημοσιονομικό σοκ που προκλήθηκε δεν εξισορροπήθηκε από την αναπτυξιακή του ατζέντα, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης καθηγητής Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΕΠΕ με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το μνημόνιο επέφερε δημοσιονομική προσαρμογή στο 20% του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια, προσθέτοντας ότι ανάλογη δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει πραγματοποιηθεί σε καμία χώρα διεθνώς, κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία του Μνημονίου σε όλα τα ζητήματα.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, ο κ. Σταθάκης είπε ότι ελάχιστα είναι τα πραγματικά προς αξιοποίηση ακίνητα και μέσω της πολιτικής αυτής δεν συγκροτείται στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης αναφορικά με το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας, ο κ.Σταθάκης, είπε ότι στις πολύ γενικές κατευθυντήριες γραμμές θα μπορούσαν να βρεθούν κοινά σημεία σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων, αλλά επισήμανε πάντως όταν οι πολιτικές εξειδικεύονται υπάρχουν σημαντικές και ουσιαστικές διαφορές.

Ο κ.Σταθάκης ανέπτυξε τέσσερις βασικούς άξονες-προτάσεις για έξοδο από την κρίση δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων σε πολιτικές που θα οδηγήσουν στη σταθεροποίηση στην αγορά εργασίας που, όπως είπε, έχει πληγεί καίρια από τις πολιτικές του Μνημονίου, καθώς και στην δίκαιη αναδιανομή των βαρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΚΕΠΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι αν κανείς αξιολογήσει την προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα, με βάση το διαρθρωτικό έλλειμμα από το 2009 μέχρι το 2013, θα διαπιστώσει ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες προσαρμογές που έχουν γίνει ποτέ μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

«Ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί - αυτή πρέπει να είναι η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στις επικείμενες συζητήσεις με την Τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2017 και η έμφαση πλέον πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση και επιτάχυνση του μετασχηματισμού της οικονομίας σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή. Με το πέρασμα της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή που είναι αναγκαία. Διαφορετικά, η χώρα θα βρεθεί για ακόμη μια χρονιά σε ύφεση», τόνισε ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

«Όλοι στην Ελλάδα συμφωνούν για την ανάγκη να περάσει η χώρα σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Όμως η επίτευξή της δεν είναι μια μηχανική διαδικασία. Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται ούτε επιστρατεύεται ούτε νομοθετείται με άρθρο μόνο. Προϋποθέτει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις για την πορεία και τις στρατηγικές επιλογές της χώρας, επενδύσεις από εγχώριους και ξένους επενδυτές και ρευστότητα. Οι συνθήκες αυτές δεν υπήρχαν και εξακολουθούν να μη διασφαλίζονται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαχινίδης.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής Νίκος Φίλιππας επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν παραδοθεί από το ΚΕΠΕ δύο σημαντικές μελέτες με τίτλο «Το αναπτυξιακό όραμα για την Ελλάδα του 2020: Προβλέψεις και προϋποθέσεις ανάπτυξης και μηχανισμοί χρηματοδότησης» και μια μελέτη για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των 50 και πλέον ετών λειτουργίας του, το ΚΕΠΕ έχει εκπονήσει περισσότερες από 650 μελέτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή