Συγκρουσιακό είναι το κλίμα μεταξύ του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρη Βαρνάβα και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Σε επιστολή που απέστειλε χθες προς τον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ανακοίνωνε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση, παρουσία εκπροσώπου της Task Force, με αντικείμενο το ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή του για πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει εντυπωσιασμένος «που οι γιατροί μας επιλέγουν για εκπρόσωπό τους έναν άνθρωπο που προτείνει στην Ελλάδα του 2013 να φτιάξουμε ιατρικά κολχόζ», εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση πως «δεν τους εκπροσωπεί πλέον και αυτά που λέει είναι δικά του».
Των δηλώσεων του κ. Γεωργιάδη είχε προηγηθεί ιδιαίτερα αιχμηρή ανοιχτή επιστολή της ΟΕΝΓΕ προς τον κ. Γεωργιάδη.
Ο κ. Βαρνάβας στη χθεσινή του επιστολή (που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα) κατηγορεί τον υπουργό Υγείας πως δείχνει ότι πριν ακόμη διαβάσει την πρόταση της ΟΕΝΓΕ έχει ήδη καταλήξει ότι οδηγεί σε ιατρικά κολχόζ, ενώ τονίζει πως η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει ρητά ότι δεν συζητά «με τους επικυρίαρχους τους χώρας και ως τέτοιοι ασφαλώς είναι οι υπάλληλοι της Task Force».
Αφού επισημαίνει πως έχει εκλεγεί στη θέση του προέδρου της ομοσπονδίας για δεύτερη θητεία, επιτίθεται στον κ. Γεωργιάδη, λέγοντας πως λογοδοτεί στους συναδέλφους του και την ελληνική κοινωνία, «όχι όμως σ΄ εσάς, που μόνο σας στόχο έχετε τη διάλυση των τελευταίων ψηγμάτων δημόσιας υγείας που απέμειναν στη χώρα μας, προκειμένου να αποσπάσετε τα εύσημα της τρόικας».
Τον κατηγορεί ακόμη πως προσκάλεσε στη συνάντηση την ΟΕΝΓΕ προκειμένου να δείξει ότι δήθεν διαβουλεύεται για την ΠΦΥ, ενώ στην πραγματικότητα έχει ήδη καταλήξει, επιλέγοντας όσα του υπέδειξαν η τρόικα και η Task Force.
Ειδικότερα υποστηρίζει πως οι υποδείξεις τους στοχεύουν:
-
στην « κινητικότητα στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης»- δηλαδή στη χρησιμοποίηση του ΕΟΠΥΥ ως νέας δεξαμενής για το μνημονιακό σχέδιο διαθεσιμότητας, κινητικότητας και απολύσεων 12.500 υπαλλήλων το 2014
-
στην «ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη κατάργηση του διττού του ρόλου ως αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών υγείας»- δηλαδή στη διάλυση των εκατοντάδων Πολυϊατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ
-
στην προώθηση του «βασικού πακέτου παροχών», δηλαδή στην ελαχιστοποίηση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες
-
στην καθήλωση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ «στο ύψος των δαπανών του 2013 για ΠΦΥ».
Αντιθετα, συνεχίζει ο κ. Βαρνάβας, «η πρόταση της ΟΕΝΓΕ για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην οποία αποδίδετε χαρακτηρισμούς αβάσταχτης ελαφρότητας, προωθεί τη συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να προασπίζει ισότιμα την υγεία των πολιτών, με την οργάνωση ολοκληρωμένου, καθολικού, ποιοτικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας, χρηματοδοτούμενου με επαρκείς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Καταλήγοντας και πάντα απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, τονίζει πως «η ΟΕΝΓΕ δεν πρόκειται ν΄ αποτελέσει επικοινωνιακό ντεκόρ στο καταστροφικό εγχείρημά σας».