Την ανάγκη να δοθεί λύση στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ένα πρόβλημα που όπως είπε, έχει πρωταρχική σημασία για χώρες της Μεσογείου, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Είμαστε εδώ για να πιέσουμε για περισσότερη Ευρώπη, για μία καλύτερη Ευρώπη, με ψηφιακή ένωση, τραπεζική ένωση, για περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τη νέα γενιά», τόνισε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει:
«Αλλά, είμαστε εδώ επίσης, για να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε τη σωστή λύση στο διαχρονικό, οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Πρόβλημα υψίστης σημασίας, ειδικά για τις μεσογειακές χώρες και τις χώρες του Νότου».
Νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Το «αδιέξοδο στο Βερολίνο» φαίνεται πως βάζει «φρένο» στην επιδίωξη του κ. Σαμαρά να μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς σε επίπεδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα μάλιστα με τη βελγική εφημερίδα De Tijd το «αδιέξοδο στο Βερολίνο καθιστά την Ευρώπη ακυβέρνητη» με αποτέλεσμα η Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα παρευρεθεί σε λίγη ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός «να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αμελητέο γεγονός, στο βαθμό που δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό στη Γερμανία».
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί αρμοδίως αφού, παρά το γεγονός ότι το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι όσο δεν υπάρχει νέα κυβέρνηση, η παλιά παραμένει μέχρις ότου σχηματιστεί η νέα, μια μεταβατική κυβέρνηση δεν είθισται να λαμβάνει αποφάσεις σε μείζονα πολιτικά ζητήματα.
Το κλίμα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο για τον Πρωθυπουργό από τις πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες για δυσαρέσκεια των δανειστών μας από τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του ελληνικού πολιτικού κόσμου με αποτέλεσμα πολλοί Ευρωπαίοι να πιστεύουν πως η κυβέρνηση αμφισβητεί το μνημόνιο.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον έλληνα πρωθυπουργό να γίνεται αποδέκτης πιέσεων του τύπου «βρείτε τα με κάθε τρόπο με την τρόικα».
Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες αυτές, συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα δεν θα γίνει ούτε στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, παρουσία και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σήμερα το βράδυ.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο, του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη γερμανική εφημερίδα «Bild». Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο «η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα» και δεν πρέπει να περιμένει κούρεμα του χρέους διότι κάτι τέτοιο «θα έφερνε νέα αναστάτωση στην Ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές, ενώ θα είχε συνέπειες και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα, καθώς οι φορολογούμενοι δεν θα το δέχονταν».
Το μόνο ίσως στο οποίο θα μπορούσε να περιμένει κάτι η ελληνική κυβέρνηση είναι το αίτημα της χώρας μας, μαζί με άλλα εννέα κράτη - μέλη, να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, παράγραφος που θα επισημαίνει την ενίσχυση της Frontex καθώς και τη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το θέμα αυτό, άλλωστε, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Ρόμπεϊ.
newsroom naftemporiki.gr