Ευρωπαϊκή υποχρέωση η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα διοργάνωσε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 10:27

Η μεγαλύτερη δύναμη για την επανένωσή τους είναι η κινητοποίηση και η πίστη των ίδιων των ευρωπαίων πολιτών για τη σημασία του Παρθενώνα, του θεμελιώδους αυτού μνημείου για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

A- A A+

H επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί μια ηθική υποχρέωση για όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της προστασίας της κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς. Και η μεγαλύτερη δύναμη για την επανένωσή τους είναι η κινητοποίηση και η πίστη των ίδιων των ευρωπαίων πολιτών για τη σημασία του Παρθενώνα, του θεμελιώδους αυτού μνημείου για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 2007-2012, με θέμα «Η Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα: ένα ευρωπαϊκό ζήτημα» και συνδιοργανωτή την ελβετική επιτροπή υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος,  με επικεφαλής τον πρόεδρό της,  Kαθηγητή Ντούσαν Σιτζάνσκι.

Στην εκδήλωση κατέθεσαν τις θέσεις τους εκπρόσωποι των εθνικών επιτροπών από ευρωπαϊκές χώρες, ευρωβουλευτές και διαπρεπείς υποστηρικτές από Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία και Βέλγιο, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι πολιτιστικών ιδρυμάτων ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, κα. Ανδρούλλα  Βασιλείου, η οποία υπενθύμισε τη σημασία που έχει η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας για την ελληνική ταυτότητα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Επίσης, υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. συνέβαλε στη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Από αριστερά: Μόρις Ντέιβις, Χένρι Πότερ, Τζο Λάινεν, Kαθ. Ντούσαν Σιτζάνσκι, Κρίστερ Κούμλιν, Ρόδη Κράτσα, Τομ Φλιν, Καθ. Λουίς Γκοντάρντ   Prof. Dusan Sidjanski, Krister Kumlin, Rodi Kratsa, Tom Flynn, Prof. Louis Godart, Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεθ Μαρτίνεθ.

Χαιρετισμό απέστειλε ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ παρέμβαση έκανε μέσω βίντεο o αρχιτέκτονας του Μουσείου της Ακρόπολης και θερμός υποστηρικτής του ελληνικού αιτήματος, Μπερνάρντ Τσούμι.
Στην παρέμβασή της κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Ρόδη Κράτσα ανέφερε ότι: «Tο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας και συγχρόνως ένα ηθικό ζήτημα με ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Είναι το αίτημα του σεβασμού και της αρτιότητας του Παρθενώνα, του θεμελιώδους μνημείου του ευρωπαϊκού πολιτισμού με παγκόσμια ακτινοβολία».  Kαι συμπλήρωσε: «Η συζήτηση του θέματος αυτού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο χώρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, στέλνει το μήνυμα της δέσμευσής μας για ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για υποστήριξη του αιτήματος του ελληνικού λαού και των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα».

«Πρέπει να αναζητήσουμε λύση μέσω του διαλόγου. Το θέμα είναι ευρωπαϊκό και συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες διεκδικήσεις για μνημεία και γλυπτά από άλλους πολιτισμούς» επεσήμανε από την πλευρά του ο Kαθηγητής Ντούσαν Σιτζάνσκι.

«Ο αγώνας αυτός είναι ηθικός και πρέπει να γίνει σημαντικός για τη Διεθνή Ευρωπαϊκή Κίνηση. Αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα ενόψει ευρωεκλογών», ανέφερε ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης, Τζο Λάινεν.
«Η διαφορά της σκοτεινής αίθουσας του βρετανικού Μουσείου με τη φωτεινότητα του αττικού ουρανού στο Μουσείο της Ακρόπολης καλεί τα Μάρμαρα να επιστρέψουν», τόνισε ο ιστορικός τέχνης και συγγραφέας Τομ Φλιν.

«Όταν το ζήτημα και τα επιχειρήματα παρουσιάζονται ολοκληρωμένα, η υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων τυγχάνει μεγάλης αποδοχής και ανταπόκρισης από την κοινή γνώμη στη Μεγάλη Βρετανία», επεσήμανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χένρι Πότερ.
«Οι νότιοι λαοί, και κυρίως η Ελλάδα, που σήμερα πλήττονται είναι εκείνοι που έβαλαν τη βάση για τον πολιτισμό της Ευρώπης. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει σεβαστός από όλους ο Παρθενώνας», υποστήριξε με  έμφαση ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής  Ιστορίας, Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεθ Μαρτίνεθ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς