Η κλιματική αλλαγή θα φέρει... ρεκόρ θερμοκρασιών, οι οποίες θα φθάσουν να θεωρούνται φυσιολογικές σε διάστημα λίγων δεκαετιών, υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Χαβάης.
«Κάντε μια αναδρομή στη ζωή σας για να σκεφτείτε ποιο ήταν το θερμότερο, πιο τραυματικό συμβάν που έχετε ζήσει», εξήγησε μιλώντας στους New York Times ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Καμίλο Μόρα. «Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι πολύ σύντομα αυτό το συμβάν θα γίνει ο κανόνας.»
Ο Μόρα και οι συνάδελφοί του αξιοποίησαν δεδομένα από 39 κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν το έτος κατά το οποίο δεκάδες μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο θα περάσουν το κατώφλι της μη αναστρέψιμης υπερθέρμανσης.
Είδαν ότι έως το 2047, τουλάχιστον στο μισό πλανήτη θα επικρατούν θερμοκρασίες υψηλότερες από κάθε άλλη φορά μεταξύ 1860 και 2005. Για τους τροπικούς, το σημείο καμπής θα έρθει ακόμη νωρίτερα – το 2038, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις – ακόμη κι αν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Οι επιστήμονες έκαναν τους υπολογισμούς τους με βάση δύο σενάρια: ένα σενάριο σταθεροποίησης των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα στα 538 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) έως το 2100, μέσω συντονισμένων προσπαθειών περιορισμού των εκπομπών, κι ένα δεύτερο σενάριο αδράνειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις να ξεπεράσουν τα 936 ppm έως τα τέλη του αιώνα.
Μία από τις πόλεις που βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» είναι η Αθήνα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση υλοποίησης του πρώτου σεναρίου, το έτος-κλειδί για την πρωτεύουσα θα είναι το 2064. Ωστόσο, σε περίπτωση υλοποίησης του σεναρίου “business as usual”, η Αθήνα θα περάσει το κατώφλι των πρωτοφανών θερμοκρασιών πολύ νωρίτερα, το 2041.
«Τα αποτελέσματα μας προκάλεσαν σοκ. Ανεξάρτητα από το σενάριο, οι αλλαγές είναι προ των πυλών», αναφέρει ο Μόρα στην ανακοίνωση που συνοδεύει τη δημοσίευση. «Μέσα στη δική μου γενιά, θα αποτελούν παρελθόν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες ήμασταν συνηθισμένοι.»