Τις αιτήσεις για αντισυνταγματικότητα της μείωσης συντάξεων θα εξετάσει το ΣτΕ

Λόγω σπουδαιότητας του ζητήματος
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013 11:44
UPD:11:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ

Η είσοδος του κτιρίου που στεγάζεται το ΣτΕ.

A- A A+

Με αιτήσεις συνταξιούχων οι οποίοι χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις περικοπές των συντάξεων τους, κυρίων και επικουρικών και του εφάπαξ θα ασχοληθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι αιτήσεις των συνταξιούχων είχαν αρχικώς κατατεθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος και η αρμόδια τριμελής επιτροπή τις εισήγαγε στο ΣτΕ προς συζήτηση με διαδικασίες εξπρές, λόγω σπουδαιότητας του θέματος το οποίο θίγουν.

Εκατοντάδες συνταξιούχοι έχουν καταθέσει προσφυγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας για το ζήτημα. Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από το ΣτΕ θα αποτελέσουν υποχρεωτικά «πιλότο» για τους δικαστές των Πρωτοδικείων και των Εφετείων που έχουν στα χέρια τους εκατοντάδες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις.

Σύμφωνα με τους συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων και στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, οι κύριες συντάξεις τους, ανάλογα με το ύψος τους, μειώθηκαν από 20% έως 40% και οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%, ενώ το εφάπαξ μειώθηκε κατά 34,72% περίπου.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υποστηρίζουν ότι από 1.11.2011 οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ, μειώθηκαν κατά 20% και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ό έτος της ηλικίας τους μειώθηκαν για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, κατά 40%. Επίσης, αναφέρουν ότι για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κυρίας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, ενώ οι επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μειώθηκαν από το ίδιο χρονικό σημείο (1.1.2011) κατά 15%, όπως επικαλούνται οι συνταξιούχοι.

Παράλληλα, εκπαιδευτικός ασφαλισμένος στο Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων αναφέρει ότι μειώθηκε το εφάπαξ του σε ποσοστό 34,27%. Η μείωση οφείλεται στις διαδοχικές μειώσεις του χορηγούμενου εφάπαξ που έγιναν μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αλλά και στην καθυστέρηση, πλέον των δύο ετών, της καταβολής του, που είχε ως συνέπεια να μεσολαβήσουν μνημονιακοί νόμοι και να περικόψουν επιπρόσθετα το ανώτατο πλαφόν του εφάπαξ.

Στις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι υπογραμμίζουν ότι με τις μειώσεις που έγιναν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι μειώσεις που επιβλήθηκαν δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης. Εξάλλου, οι μειώσεις αυτές είναι αντίθετες στα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος που ορίζουν ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως επίσης προσκρούουν και στα άρθρα 5, 73 και 80 του Συντάγματος.

Ακόμη, υποστηρίζεται ότι οι επίμαχες μειώσεις προσκρούουν και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

Τέλος, ένας από τους συνταξιούχους ζητεί να του επιδικαστεί το ποσό των 5.000 ευρώ για την ηθική βλάβη η οποία του προκλήθηκε από την παράνομη συμπεριφορά του Ταμείου στο οποίο είναι ασφαλισμένος, ενώ όλοι οι συνταξιούχοι ζητούν να τους καταβληθούν οι διαφορές στις συντάξεις και το εφάπαξ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή