«Δεν θα πάρουν την άδεια των συνδικαλιστών οι ελεγκτές για να ελέγξουν», διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο περιστατικό παρεμπόδισης του έργου ελεγκτών του υπουργείου Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, για το οποίο διετάχθη επείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση.
«Δεν θα πουν οι συνδικαλιστές τι θα κάνουν οι ελεγκτές. Δεν τους πέφτει κανένας λόγος», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και τόνισε ότι «όσοι έκαναν αυτές τις πράξεις μπορούν ήδη να ψάχνουν για δουλειά. Δεν έχουν καμία σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Σε δηλώσεις της στο Mega, η κ. Ρέα Μεσολογγίτου, μια εκ των δύο ελεγκτών που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο της Κέρκυρας, κατήγγειλε ότι υπήρξαν απειλές εναντίον τους από συνδικαλιστές και κινδύνευσε η σωματική τους ακεραιότητα.
Όπως εξήγησε, οι δύο επόπτες έφτασαν στο νοσοκομείο γύρω στις 14.40 και ο έλεγχος ξεκίνησε στις 15.15 από τον 4ο όροφο του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με την ίδια, όταν αναζητήθηκαν κάποια ονόματα ατόμων που έπρεπε να είναι στη θέση τους κατέφθασαν συνδικαλιστές και παρεμποδίστηκε ο έλεγχος, ο οποίος συνεχίστηκε αργότερα παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικών.
«Η συμπεριφορά ήταν εκτός ορίων...Με το περιπολικό φύγαμε από το νοσοκομείο σαν να είμαστε κατάδικοι», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο Γενικός Επιθεωρητής Υγείας, Μ. Σαμπατακάκης, διευκρίνισε ότι η έρευνα στο νοσοκομεία ολοκληρώθηκε συνοδεία της Αστυνομίας και αναμένεται να γραφτεί πόρισμα, βάσει του οποίου «θα δούμε αν και τι κυρώσεις θα υπάρξουν».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Κέρκυρας, Παναγιώτης Καλυβόπουλος, διευκρίνισε ότι η αναστάτωση δημιουργήθηκε όταν οι επόπτες έφτασαν στο 2ο όροφο όπου αναζήτησαν έναν γιατρό ο οποίος είχε κληθεί σε άλλη κλινική για να κάνει μια γνωμάτευση.
«Δεν διαπιστώθηκε καμία απουσία», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι αντέδρασαν στη μορφή του ελέχγου.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου, Αντ. Γεωργόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι «διασπείρει ψευδείς ειδήσεις». «Εμείς, δεν εμποδίσαμε κανένα όργανο του υπουργείου να ελέγξει. Εμείς, επιζητούμε τον έλεγχο του υπουργείου, για να καταγράψουν τις ελλείψεις σε υποδομές», ανέφερε.
«Δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά, αλλά διακρίναμε στόχο και σκοπό του υπουργείου – γιατί είναι υπάλληλοί τους οι επιθεωρητές και εκτελούν τις εντολές του… Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το ωράριο, το οποίο έλεγξαν στα ¾ του νοσοκομείου. Στο άλλο τέταρτο, επειδή καταλάβαμε ότι ήταν δυσφημιστική (η έρευνα), αντιδράσαμε», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε ψευδές ότι απειλήθηκε με χαστούκι η επιθεωρητής.
Το βίντεο περιέχει αμοντάριστη όλη την έξοδο των ελεγκτών από το νοσοκομείο και την ακατανόητη απόφαση της Αστυνομίας να εγκλωβίσει εκατοντάδες πολίτες στην εσωτερική σκάλα προς την έξοδο... Δηλώσεις κάνουν το μελος της ΕΓΕΣΥΚ και εκπρόσωπος των ειδικευόμενων ιατρών Λευτέρης Μαρκάτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρων ΕΣΥ Κέρκυρας Αντώνης Γεωργόπουλος καθώς και ασθενής που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στα γεγονότα.
ΟΕΝΓΕ: Επικοινωνιακοί ακροβατισμοί Αδ. Γεωργιάδη
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) περνά στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας «ακραία προκλητική» τη στάση του υπουργείου Υγείας και καλώντας τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη «να σοβαρευτεί και να εγκαταλείψει τους επικοινωνιακούς ακροβατισμούς και την αναγγελία απόλυσης εργαζομένων από τα τηλεοπτικά στούντιο».
Καταλογίζει επίσης στο υπουργείο «επιδίωξη έντασης μέσα σε Νοσοκομείο, προκειμένου να δείξει πυγμή και να συγκαλύψει τις τραγικές ευθύνες του για τη διάλυση του συστήματος υγείας στη χώρα».
Αναφερόμενη στο περιστατικό η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι στο χθεσινό έλεγχο των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας, όλοι οι γιατροί και το προσωπικό βρέθηκαν στις θέσεις τους.
Ζητήθηκε όμως, όπως υποστηρίζει, «από τους επιθεωρητές να καταγράψουν τις συνθήκες επισφάλειας του νοσοκομείου το οποίο λειτουργεί με οργανική κάλυψη προσωπικού 40%, τα νεκρά τμήματα λόγω υποστελέχωσης, τον κλειστό εδώ και 2μήνες αξονικό τομογράφο την επισκευή του οποίου αρνείται να πληρώσει το υπουργείο, το παράνομο καθεστώς εφημεριών ετοιμότητας σε νευραλγικές ειδικότητες», ωστόσο «οι επιθεωρητές αρνήθηκαν».
«Δεν σεβάστηκαν ότι βρίσκονταν απέναντι σε ανθρώπους που δουλεύουν χωρίς κανονική άδεια από το 2011, ένας μόνο για 40- 50 κλίνες ασθενών, χωρίς αναρρωτικές, χωρίς ρεπό, απέναντι σε επιστημονικό προσωπικό που σκύβει το κεφάλι προκειμένου να κρατήσει σε αυτή τη κρίσιμη το νοσοκομείο ανοιχτό. Δε σεβάστηκαν τους 11.000 Κερκυραίους που μεταναστεύουν κάθε χρόνο σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων, της Πάτρας και της Αθήνας για καλύτερες Υπηρεσίες Υγείας, ακόμα και για απλές ιατρικές πράξεις», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι «με εντολή του κ. Γεωργιάδη οι επιθεωρητές απειλούσαν τους γιατρούς με κυρώσεις χωρίς ποτέ να υπάρξει προπηλακισμός».
«Όλως παραδόξως (!) βρέθηκε αστυνομικός διευθυντής στο χώρο και οι επιθεωρητές συνέχισαν εισβάλλοντας μαζί με αστυνομικούς σε ιατρεία και χώρους νοσηλείας, εγκλωβίζοντας σ΄ ένα ιδιότυπο ανθρωποκυνηγητό γιατρούς, εργαζόμενους, ασθενείς, πολίτες που έσπευσαν στο νοσοκομείο, δημοσιογράφους στις σκάλες και σε διαδρόμους με τραυματισμούς μάλιστα κάποιων εξ αυτών, μέχρι που αποχώρησαν λόγω της έντασης που δημιούργησαν, υπό αποδοκιμασίες χωρίς όμως να δεχθούν επίθεση», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.