ΥΠΕΣ: Την Πέμπτη οι βελτιώσεις στην τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 19:52
UPD:21:22
FOSPHOTOS/Philippos Messinis

Η αναστολή της χρηματοδότησης, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης (φωτογραφία αρχείου), θα γίνεται μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία όλου του αριθμού των βουλευτών.

A- A A+

Νομοτεχνικές βελτιώσεις θα κατατεθούν την Πέμπτη στην τροπολογία των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, ανακοίνωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Οι βελτιώσεις αυτές προβλέπουν ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών:

-Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας. 

-Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»,

-Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης»,

Η αναστολή της χρηματοδότησης, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, θα γίνεται μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία όλου του αριθμού των βουλευτών.

Μάλιστα, ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι στόχος ήταν η ευρύτερη πολιτική συναίνεση και για το σκοπό αυτό είχε, όπως είπε, αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, «έτσι ώστε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα».

Τροπολογία βουλευτών της ΔΗΜΑΡ

Στην κατάθεση τροπολογίας σχετικά με τη ρύθμιση για την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις», προχώρησαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκη Φούντα.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, με την προτεινόμενη τροπολογία επιδιώκεται η σαφέστερη διατύπωση των όρων και προϋποθέσεων αναστολής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων σε περίπτωση εμπλοκής στελεχών τους σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις, τονίζουν, πρέπει να διαφοροποιούνται στην περίπτωση που τα στελέχη δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα και αυτό γιατί για τους βουλευτές προβλέπεται η διαδικασία της άρσης ασυλίας από την ολομέλεια της Βουλής κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη.

Έτσι λοιπόν για τα κοινοβουλευτικά στελέχη κρίνεται επαρκής η διαδικασία - αξιολόγηση των στοιχείων από την επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και την Ολομέλεια προκειμένου να ανασταλεί προσωρινά η χρηματοδότηση, ενώ για τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη θα πρέπει να προηγείται ένα δεύτερο στάδιο αξιολόγησης που πρέπει να είναι αυτό του αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος, προσθέτουν.

Επίσης σημειώνουν πως για την επιβολή της αναστολής ή την άρση των συνεπειών τους κρίνεται επαρκής αυτή η ίδια η δικαστική πράξη στη μεν πρώτη περίπτωση η πράξη του εισαγγελέα που ασκεί τη δίωξη κατά κοινοβουλευτικών προσώπων στη δε δεύτερη διάταξη του παραπεμπτικού βουλεύματος ως «οιονεί περιοριστικός όρος». Το ίδιο θα ισχύει για την περίπτωση άρσης της αναστολής, δια της αμετάκλητης απόφασης ή βουλεύματος.

Προτεινόμενη τροπολογία

Μετά το άρθρο 7 του ν. 3023/2002 προστίθεται άρθρο 7Α ως ακολούθως: 

Άρθρο 7Α

Αναστολή χρηματοδότησης 

1. Σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή κατά περισσότερων του ενός δεκάτου και σε κάθε περίπτωση περισσοτέρων των δύο μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός δεκάτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για το εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση που προβλέπονται στον παρόντα νόμου.

Για όσα από τα προαναφερόμενα πρόσωπα δεν είναι βουλευτές ή ευρωβουλευτές η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης επέρχεται από της εκδόσεως αμετακλήτου παραπεμπτικού βουλεύματος

2. Σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, αίρεται αναδρομικά η κατά τα ανωτέρω αναστολή και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά.

3. Η κατά την παράγραφο 1 του παρόντος αναστολή, επέρχεται στην μεν περίπτωση του εδαφίου 1 με διάταξη του εισαγγελέα που ασκεί την ποινική δίωξη, στη δε περίπτωση του εδαφίου 2 με διάταξη του παραπεμπτικού βουλεύματος. Η άρση της αναστολής της παραγράφου 2 επέρχεται με διάταξη της αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ή του βουλεύματος.

Άρση ασυλίας έξι βουλευτών της Χ.Α.

Στο μεταξύ, με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ήρε την ασυλία των 6 βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ανοίγοντας το δρόμο στη Δικαιοσύνη για να ασκήσει διώξεις. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 247 βουλευτές (από τους πολιτικούς αρχηγούς ψήφισαν μόνο οι Π. Καμμένος και Φ. Κουβέλης).

Για τον Ηλ. Παναγιώταρο στην πρώτη υπόθεση ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας 246 βουλευτές και ένας παρών (ο Β. Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες), ενώ στη δεύτερη υπόθεση υπέρ της άρσης ασυλίας ήταν και οι 247 βουλευτές που ψήφισαν.

Για τον Ηλ. Κασιδιάρη την άρση της ασυλίας ζήτησαν και οι 247 βουλευτές.

Για την υπόθεση των Π. Ηλιόπουλου, Στ. Μπούκουρα και Γ. Γερμενή υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 246 βουλευτές, ενώ υπήρξε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο (του ανεξάρτητου Ν. Νικολόπουλου).

Για τον Χρυσοβ. Αλεξόπουλο υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 246 βουλευτές και λευκό ο βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Κυριαζίδης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή