Άρση ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποφάσισε η Βουλή

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 13:20
UPD:18:04
Eurokinissi/EUROKINISSI

Με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ήρε την ασυλία των 6 βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ανοίγοντας το δρόμο στη Δικαιοσύνη για να ασκήσει διώξεις. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 247 βουλευτές (από τους πολιτικούς αρχηγούς ψήφισαν μόνο οι Π. Καμμένος και Φ. Κουβέλης).

A- A A+

Με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ήρε την ασυλία των 6 βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ανοίγοντας το δρόμο στη Δικαιοσύνη για να ασκήσει διώξεις.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 247 βουλευτές (από τους πολιτικούς αρχηγούς ψήφισαν μόνο οι Π. Καμμένος και Φ. Κουβέλης).

Για τον Ηλ. Παναγιώταρο στην πρώτη υπόθεση ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας 246 βουλευτές και ένας παρών (ο Β. Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες), ενώ στη δεύτερη υπόθεση υπέρ της άρσης ασυλίας ήταν και οι 247 βουλευτές που ψήφισαν.

Για τον Ηλ. Κασιδιάρη την άρση της ασυλίας ζήτησαν και οι 247 βουλευτές.

Για την υπόθεση των Π. Ηλιόπουλου, Στ. Μπούκουρα και Γ. Γερμενή υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 246 βουλευτές, ενώ υπήρξε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο (του ανεξάρτητου Ν. Νικολόπουλου).

Για τον Χρυσοβ. Αλεξόπουλο υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 246 βουλευτές και λευκό ο βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Κυριαζίδης.

Σε υποθέσεις άλλων βουλευτών τα αποτελέσματα ήταν:

-Χρ. Κέλλας (ΝΔ): 195 «ναι», 42 «όχι» και 10 παρών.

-Μ. Ταμήλος (ΝΔ): για την πρώτη υπόθεση που εμπλέκετο υπέρ της άρσης ασυλίας ήταν 185 βουλευτές, κατά 45, ενώ παρών δήλωσαν 17. Για την δεύτερη υπόθεση που τον αφορούσε υπέρ ψήφισαν 194 βουλευτές, κατά 30, παρών δήλωσαν 15, ενώ υπήρξαν και οκτώ λευκά ψηφοδέλτια.

Μόνο για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αμανατίδη δεν ήρθη η ασυλία καθώς τέσσερις ψήφισαν υπέρ, 242 κατά και ένας βουλευτής δήλωσε παρών.

Εξηγήσεις για το «λευκό» και το «άκυρο»

Εξηγήσεις για την ψήφο τους στο αίτημα για άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής έδωσαν αργότερα ο Δ. Κυριαζίδης και ο Ν. Νικολόπουλος.

Ο Ν. Νικολόπουλος, που ψήφισε άκυρο για την άρση ασυλίας των Π. Ηλιόπουλου, Γ. Γερμενή και Στ. Μπούκουρα, είπε ότι ακούγοντας τον Π. Ηλιόπουλο να μιλά για την αγέννητη κόρη του «έφερε μπροστά στα μάτια του τα 4 πιτσιρίκια του». «Από τις εξηγήσεις που έδωσε ο Π. Ηλιόπουλος πείστηκα ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την δίωξη», πρόσθεσε.

Διευκρινίζεται ότι το ψηφοδέλτιο του Ν. Νικολόπουλου ακυρώθηκε καθώς έγραψε «όχι» για την παραπομπή του Π. Ηλιόπουλου, ενώ το ψηφοδέλτιο και η ψήφος σε αυτό ήταν ενιαία και για τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Από την πλευρά του ο Δ. Κυριαζίδης, που ψήφισε λευκό στην παραπομπή του Χρυσοβ. Αλεξόπουλου για παράνομο ραδιοσταθμό, ανέφερε ότι «δεν επρόκειτο για ένα αδίκημα που θα μπορούσε να διωχτεί ποινικά» ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε άδεια για ραδιοσταθμό.

«Αλίμονο αν η Δημοκρατία εκδικείται», σημείωσε και κατέληξε ότι «δεν υπάρχει προσωπικό με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής».

Εξηγήσεις και από τον Β. Καπερνάρο

Εξηγήσεις για την ψήφο του («παρών») στο αίτημα για άρση της ασυλίας του Ηλία Παναγιώταρου έδωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος.

«Στη σημερινή διαδικασία ψήφισα σε όλες τις κατηγορίες "ναι". Στη μοναδική περίπτωση που ψήφισα "παρών"» ήταν αυτή του αδικήματος της στάσης. Ως νομικός και ως βουλευτής αρνούμαι να ψηφίζω ό,τι μου σερβίρεται χωρίς να έχω αναλυτική ενημέρωση», τόνισε.

Η ψήφος μου, συνέχισε, αποτελεί διαμαρτυρία έναντι της προκλητικής αδιαφορίας της κυβέρνησης που αρνείται συστηματικά να ενημερώσει το κοινοβούλιο.

«Γνωρίζει ο ελληνικός λαός και οι βουλευτές τι επισύρει το αδίκημα της στάσης; Ενημέρωσε κάποιος το σώμα της Βουλής για τις κατηγορίες και τι σημαίνουν αυτές; Δεν πρόκειται να συμπράξω στην πρακτική του ευτελισμού και εξευτελισμού του ελληνικού κοινοβουλίου. Αρκετά έπαιξε η κυβέρνηση με την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη των ελλήνων και των εκπροσώπων τους στη Βουλή. Άλλωστε οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους», κατέληξε.

Τι είπαν οι βουλευτές της Χ.Α. πριν την ψηφοφορία

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παίρνοντας το λόγο πριν από την ψηφοφορία, ο Ηλ. Παναγιώταρος πρότεινε «αν είναι δυνατόν να έχω μόνιμη άρση ασυλίας για να μην κουράζεται το Σώμα και οι Επιτροπές» και κατηγόρησε τους βουλευτές των άλλων κομμάτων πως όταν χρειάσθηκε να ρωτηθεί η Βουλή για το «σόου», όπως το χαρακτήρισε, με την σύλληψη Μιχαλολιάκου «δεν κάνατε απολύτως τίποτα». Εκτίμησε δε ότι η κοινή γνώμη και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. καταλαβαίνουν το «σκηνικό» και εγκαταλείπουν την Ν.Δ. και «προσέρχονται μαζικά» στη Χρυσή Αυγή. «Η Χρυσή Αυγή ήταν, είναι και θα παραμείνει εδώ», κατέληξε.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Η άθλια σκευωρία, οι παράνομες διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής έχουν αποκαλυφθεί», υποστήριξε ο Ηλ. Κασιδιάρης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως Ν. Δένδια και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου για «απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος» και ότι «εκτελούν εντολές ξένης εξουσίας της Κομισιόν και των ΗΠΑ».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σε συναισθηματικό τόνο ο Π. Ηλιόπουλος ισχυρίσθηκε ότι «διώκομαι γι’ αυτά που πιστεύω και όχι για τις πράξεις μου. Δεν έχω διαπράξει κάτι μεμπτό». Ανάφερε ότι «υπήρξε μία αναφορά του ονόματός μου από ψευδομάρτυρα με τα στοιχεία 'μάρτυρας Ε' που είπε ότι με γνώρισε κάπου, κάποτε, σε ένα γραφείο ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».

XAGRNET

Ο Π. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι σε λίγες μέρες θα γεννηθεί η κόρη του και όταν κάποτε θα τον ρωτήσει «γιατί πατέρα σε ταλαιπώρησαν» θα της απαντήσει «γιατί κάποια στιγμή θεωρήθηκε έγκλημα να αγαπάς την πατρίδα σου ανιδιοτελώς, να δίνεις το μισθό σου σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή