Σειρά θεμάτων τα οποία σχετίζονται με τις άδειες στο Δημόσιο και τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το 2008 ρυθμίζει σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Όσον αφορά στις άδειες, καταργείται η άδεια έξι ημερών τον χρόνο για τους υπαλλήλους που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, περικόπτονται οι αναρρωτικές και εκπαιδευτικές άδειες, ενώ παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημόσιους υπαλλήλους.
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο δίνεται λύση σε εκκρεμότητα η οποία αφορούσε στους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ, για την πρόσληψή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο υπουργείο Εργασίας.
Η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» λήγει το μεσημέρι. Οι ρυθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που προωθεί ο υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δημοσίου τομέα και την αποκατάσταση αδικιών απέναντι σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται επίσης το σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας στον δημόσιο τομέα, που δεν θα συνδέεται με απολύσεις αλλά με τη μετακίνηση υπαλλήλων προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του Δημοσίου. Ωστόσο το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο.
Διάψευση δημοσιεύματος περί απολύσεων 25.000 δημοσίων υπαλλήλων
Σημερινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», με τίτλο «Παράταση για αξιολόγηση ζητεί από Tρόικα ο υπουργός», όπου γίνεται λόγος για «απολύσεις τουλάχιστον 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2014» διέψευσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η τρόικα απαιτεί 15.000 απευθείας απολύσεις από τώρα και μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου και άλλες 10.000 τουλάχιστον απολύσεις που θα προέλθουν από τις διαθεσιμότητες μέσα στο 2014.
Το υπουργείο χαρακτήρισε το δημοσίευμα ψευδές και πλήρως παραπλανητικό, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η Ελλάδα από το 2012, για την περίοδο 2013 - 2014, είναι οι ακόλουθες:
-
Ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας συνολικά 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, η πλειοψηφία των οποίων θα μετακινηθεί σε άλλες θέσεις στον δημόσιο τομέα, ώστε να ανταποκρίνονται τα προσόντα και οι δεξιότητές τους στις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου.
-
Ανανέωση του ανθρωπίνου δυναμικού του Δημοσίου μέσα από 15.000 προσλήψεις, στις οποίες θα αντιστοιχούν 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις, με εφαρμογή δηλαδή του κανόνα 1:1. Ένα μέρος αυτών των αποχωρήσεων θα προέρχεται από τους δημοσίους υπαλλήλους που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Πηγή: ΑΜΠΕ