Η αριστοφανική κωμωδία «Πλούτος», με την υπογραφή του Διονύση Σαββόπουλου, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη την Ελλάδα, κλείνει τον κύκλο της με μία τελευταία παράσταση στο Ηρώδειο, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ.
Ο «Πλούτος» γράφτηκε το 388 π.Χ. και είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Σε αυτήν, ο συγγραφέας σχολιάζει τις πάντα επίκαιρες κοινωνικές ανισότητες, διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου, αλλά και τη διαφθορά που αυτός, συνήθως, επιφέρει.
Κρύβοντας επικίνδυνες πλευρές
Ο φτωχός αγρότης Χρεμύλος, μαζί με τον τετραπέρατο δούλο του, Καρίωνα, περιθάλπουν τον - τυφλό και τιμωρημένο από τον Δία - θεό Πλούτο, που τυφλώθηκε μικρός για να αποφύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Με τη βοήθεια του Χρεμύλου και του δούλου του, ο Πλούτος ξαναβρίσκει το φως του και, όπως σημειώνει ο Διονύσης Σαββόπουλος: «πραγματοποιεί, επιτέλους, την ανθρώπινη λαχτάρα για έναν γενικευμένο πλούτο. Μόνο που αυτό, ίσως, κρύβει πλευρές, που μπορεί να μας κοστίσουν πολύ ακριβά, εν τέλει».
Με τέσσερις διαφορετικές ιδιότητες
Ο «Πλούτος» είναι ένα από τα δημοφιλή θεατρικά έργα, που μέχρι σήμερα έχουν προσεγγίσει σπουδαίοι σκηνοθέτες, όπως ο Κάρολος Κουν με το Θέατρο Τέχνης στη θρυλική παράσταση του 1957, σε σκηνικά και κουστούμια του Γιάννη Μόραλη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ο Σπύρος Ευαγγελάτος (Αμφι - θέατρο, 1978), ο Γιώργος Αρμένης (θίασος «Σχήμα» του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, 1990), ο Σταμάτης Φασουλής (Εθνικό Θέατρο, 1994), ο Διαγόρας Χρονόπουλος (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2000), ο Μίμης Κουγιουμτζής (Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», 2001) και ο Νίκος Μαστοράκης (θίασος «Εύμολπις», 2004).
Ως μουσικοσυνθέτης, ο Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τον «Πλούτο» το καλοκαίρι του 1985, στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι, στην Επίδαυρο. Αυτή τη φορά, προσεγγίζει το αριστοφανικό κείμενο με τέσσερις διαφορετικές ιδιότητες: του μεταφραστή, του ηθοποιού, του μουσικοσυνθέτη, αλλά και για πρώτη φορά εκείνη του σκηνοθέτη, και συνεργάζεται με μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου: τον Νίκο Κουρή, τον Χρήστο Λούλη, την Αμαλία Μουτούση και τον Μάκη Παπαδημητρίου.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση – σκηνοθεσία - μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Άγγελος Μέντης, χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης, φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος, βοηθός σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου, παραγωγός: Φάνης Κιρκινέζος. Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές: Στάθης Άννινος, Θανάσης Βλαβιανός, Πέτρος Γεωργοπάλης, Πάρις Θωμόπουλος, Ορέστης Καρύδας, Άλκης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Έντυ Λάμμε, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Βασίλης Λέμπερος, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ηλίας Μελέτης, Γιάννης Μίνως, Νίκος Νταρίλας, Νίκος Πλιός, Σπύρος Τσεκούρας, Αλέξης Φουσέκης.
PICASA
Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: 60 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 50 ευρώ (Α’ ζώνη), 35 ευρώ (Β’ ζώνη), 25 ευρώ (Γ’ ζώνη), 20 ευρώ (άνω διάζωμα), 15 ευρώ (άνω διάζωμα - φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ). Προπώληση: θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9 - 11), καταστήματα Παπασωτηρίου, Seven Spot, ηλεκτρονικά: viva.gr. naftemporiki.gr