Την προφυλάκιση του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αποφάσισαν ανακριτές και εισαγγελείς.
Η ίδια απόφαση ελήφθη και για τον «πυρηνάρχη» της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργο Πατέλη, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.
Και οι δύο μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ μέχρι να μεταφερθούν στις φυλακές.
Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων βρίσκονταν, κατά την απολογία του κ. Μιχαλολιάκου, η γυναίκα και η κόρη του, καθώς και περίπου 50 οπαδοί της Χρυσής Αυγής.
Όλοι οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν προφυλακιστέοι θα μεταφερθούν μέχρι τη δύση του ηλίου στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ν. Μιχαλολιάκος: Πολιτική η δίωξή μου
Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή χθες το απόγευμα στις 19.30, συνοδευόμενος από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, και η απολογία του ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μιχαλολιάκος φέρεται να είπε πως η δίωξή του είναι πολιτική, αποδοκίμασε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως και τη βία συνολικά, ενώ επισήμανε στους ανακριτές πως δεν είναι ναζιστής.
Προσπάθησε επίσης να πείσει τους δικαστές πως η Χρυσή Αυγή διαθέτει μόνο κοινοβουλευτική δράση και πως δεν γνωρίζει εάν τα μέλη του κόμματος έχουν παραβατική συμπεριφορά.
Καθοριστικά τα τηλεφωνήματα Γ. Πατέλη μετά τη δολοφονία
Το βασικό στοιχείο που οδήγησε ανακριτές και εισαγγελείς να αποφασίσουν την προφυλάκιση του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως ήταν τα τηλεφωνήματα που φέρεται να δέχθηκε αριθμός που είναι καταχωρημένος στο όνομα του Νίκου Μιχαλολιάκου από τον επικεφαλής της Τ.Ο της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πολύωρη απολογία του, ο κ. Μιχαλολιάκος δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις από τους ανακριτές διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα και Χρήστο Παπακώστα για το θέμα των επικοινωνιών που φέρεται να έχει με τον Γιώργο Πατέλη. Ο ισχυρισμός του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής ήταν ότι πρόκειται για το τηλεφωνικό κέντρο του κόμματος και πως ο ίδιος δεν είχε καμία σχετική επικοινωνία καθώς δεν ήταν παρών. Ισχυρισμός, όμως, που φαίνεται να μην έγινε δεκτός από τους δικαστικούς λειτουργούς.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία «κατά το χρονικό διάστημα από την 10.13 π.μ της 18/9/2013 (το πρωί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) έως και την 12.37 μ.μ σταθερή τηλεφωνική σύνδεση που φέρεται να ανήκει στον κ. Μιχαλολιάκο, λαμβάνει πλήθος εισερχομένων κλήσεων από τηλέφωνο που ανήκει στον πυρηνάρχη»
Για αυτό το θέμα, ο Γιώργος Πατέλης από την πλευρά του στην απολογία του, ισχυρίστηκε πως τη μέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αναζητούσε τον βουλευτή Γιάννη Λαγό κι επειδή δεν τον έβρισκε κάλεσε στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής. Εκεί τον αναζήτησε η σύζυγός του και εκείνος την κάλεσε πίσω.
Χρυσή Αυγή: Αντισυνταγματική η προφυλάκιση
Σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζει την προφυλάκιση του κ. Μιχαλολιάκου ως άδικη και αντισυνταγματική, υποστηρίζοντας ότι «έχει υπαγορευθεί από ξένα κέντρα εξουσίας».
Κάνει επίσης λόγο για την «πιο άθλια σκευωρία της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας της Ελλάδος εις βάρος της Χρυσής Αυγής», καθώς και για «άθλια και παράνομη μεθόδευση».
«Οι δικαστικές αρχές προέβησαν στον παράλογο ισχυρισμό πως οι χιλιάδες πολίτες που καλούν καθημερινά και για οποιοδήποτε θέμα στο τηλεφωνικό κέντρο της Χρυσής Αυγής μιλούν απευθείας με τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο. Σαν να λέμε πως όποιος καλεί στη Συγγρού μιλάει με τον Σαμαρά, στην Χαριλάου Τρικούπη με τον Βενιζέλο και στην Κουμουνδούρου με τον Τσίπρα», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:
«Με αυτή την άθλια και παράνομη μεθόδευση διώκεται ο Αρχηγός του τρίτου πολιτικού κόμματος της χώρας. Η Χρυσή Αυγή παραμένει ισχυρή, ενωμένη και συνεχίζει ακάθεκτη τον νόμιμο πολιτικό της αγώνα ενάντια σε ένα ξενόδουλο και διεφθαρμένο καθεστώς».
Στη φυλακή ο Λαγός - Ελεύθεροι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος
Υπενθυμίζεται πως χθες το μεσημέρι οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ προφυλακιστέος κρίθηκε ο Γιάννης Λαγός.
Στον Κορυδαλλό θα οδηγηθεί και η 39χρονη ανθυπαστυνόμος που υπηρετούσε στην Ασφάλεια και φέρεται να εμπλέκεται σε αξιόποινες πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ, στο σπίτι της είχαν βρεθεί μεταξύ άλλων: ένα υπηρεσιακό πιστόλι με γεμιστήρα, ένα περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, ένα πιστόλι ρέπλικα, ένα μαχαίρι με σιδερογροθιά, καπνογόνα , μαχαίρια και κροτίδες.
Ελεύθεροι αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι. Σε τρεις επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ενώ η σύντροφος του Κ. Λαγού αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.
Νωρίτερα, είχαν αφεθεί ελεύθερα άλλα τέσσερα άτομα που αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία. Σε όλους όμως επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Μεταξύ αυτών είναι και πρόσωπο που, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά, όταν συνελήφθη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Απολογείται σήμερα ο Χρήστος Παππάς
Στις 13:00 και όχι στις 10 πρωί, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, θα πραγματοποιηθεί τελικά η μεταγωγή του συλληφθέντα βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί.