Εργαλεία τα οποία επιτρέπουν την άμεση δημιουργία εφαρμογών αντιμετώπισης καταστροφών για κινητά τηλέφωνα από άτομα με ελάχιστες γνώσεις προγραμματισμού ανέπτυξαν ερευνητές του ΜΙΤ και του Qatar Computing Research Institute.
Τα εν λόγω εργαλεία αποτελούν προέκταση του open source λογισμικού App Inventor, το οποίο επιτρέπει σε χρήστες που δεν είναι προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές για συσκευές με Android. Το App Inventor βασίστηκε σε έρευνα του MIT και αρχικά αποτέλεσε ιδιοκτησία της Google, ωστόσο κάποια στιγμή διατέθηκε ως «ανοικτό» λογισμικό υπό τη διαχείριση του ΜΙΤ.
Μέσω των συγκεκριμένων εργαλείων, ένας διασώστης- ή οποιοσδήποτε άλλος ο οποίος τα έχει περασμένα στη συσκευή του- είναι σε θέση να φτιάξει ταχύτατα εξειδικευμένες εφαρμογές οι οποίες εξυπηρετούν ανάγκες που έχει εκείνη τη στιγμή, όπως, για παράδειγμα, μία εφαρμογή η οποία ψάχνει στο Ίντερνετ αναφορές για καταφύγια στην περιοχή και στη συνέχεια τις καταδεικνύει στο Google Maps.
Προϋπόθεση για τη χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων είναι τα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούνται να είναι προσαρμοσμένα στα δεδομένα του resource description framework (RDF).
Το RDF αποτελεί το κεντρικό στάνταρ του αποκαλούμενου Semantic Web: στην ουσία, πρόκειται για τη μετατροπή του Web από ένα κολοσσιαίων διαστάσεων αρχείο κειμένου σε μία γιγαντιαία βάση δεδομένων. Το RDF παρέχει τη δυνατότητα εύκολης υπόδειξης δεδομένων σε διαφορετικά σημεία του Web και περιγραφής των σχέσεων και της αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.
Για παράδειγμα, μία αναζήτηση στο Google για τις λέξεις «εστιατόρια» και «σταθμός Συντάγματος» θα είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πάρα πολλών αποτελεσμάτων στο Web που απλά περιέχουν τις εν λόγω λέξεις, πολλά εκ των οποίων θα ήταν άχρηστα για τον χρήστη. Αντίθετα, μία αναζήτηση στο Semantic Web θα απέφερε αποτελέσματα από ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες για εστιατόρια γύρω από τον σταθμό Συντάγματος, με επιπλέον στοιχεία όπως ώρες λειτουργίας κλπ. Το στάνταρ RDF πρωτοεμφανίστηκε το 2004, και έκτοτε η υιοθέτησή του είναι αργή αλλά σταθερή.
Τα εργαλεία παρουσιάστηκαν σε paper στο Workshop on Semantic Cites στο Πεκίνο. Οι ερευνητές (Λαλάνα Καγκάλ, Οσάνι Σενεβιράτνε, Ντανιέλα Μιάο, Φου- μινγκ Σιχ και Ιλάρια Λικάρντι) είναι μέλη του Decentralizaed Information Group του Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) του ΜΙΤ. Όπως ελπίζουν, νέα εργαλεία όπως αυτά που ανέπτυξαν θα επιταχύνουν την υιοθέτηση του RDF.