Μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν την «Ομάδα των 20», η Αυστραλία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή τα τελευταία 2 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα έκθεση, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα καθώς η νέα κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ επιχειρεί να «διαγράψει» κάθε κίνηση που έκαναν οι προκάτοχοί του για τη λήψη μέτρων ανάσχεσης της ανόδου των θερμοκρασιών.
Στην ανάλυσή της η HSBC υποστηρίζει ότι στην Αυστραλία έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη άνοδος θερμοκρασίας από κάθε άλλη χώρα των G20 και η δεύτερη μεγαλύτερη επιδείνωση σε ό,τι αφορά τα αποθέματα νερού. Επιπλέον, είναι δεύτερη – μετά την Κίνα - στη λίστα των χωρών με τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι ερευνητές είδαν ότι οι θερμοκρασίες στη χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν αυξηθεί κατά 0,39 βαθμούς Κελσίου, με το μέσο όρο δεκαετίας να διαμορφώνεται στους 18,9 βαθμούς. Το ίδιο διάστημα, οι κατά κεφαλήν υδάτινοι πόροι μειώθηκαν κατά 6,8%, ενώ οι δαπάνες ανάκαμψης από φυσικές καταστροφές ανήλθαν στο 0,24% του ΑΕΠ.
Συνολικά, από 10η στη λίστα των πιο ευάλωτων χωρών μεταξύ των G20, η Αυστραλία «έχασε» 5 θέσεις, κυρίως εξαιτίας της καταγραφής της μεγαλύτερης διαφοράς θερμοκρασίας.
«Με απόλυτους όρους ευπάθειας, η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι χώρες εκτίθενται οριακά περισσότερο στην κλιματική αλλαγή: οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να αυξάνονται, οι υδάτινοι πόροι εξαντλούνται και ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται», αναφέρει στην έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα. «Κατά τη γνώμη μας, η αξιολόγηση των τρωτών σημείων μιας χώρας έναντι του κλιματικού παράγοντα συνιστά καθοριστικής σημασίας εργαλείο για τη διαχείριση των κινδύνων.»
Οι χώρες που χαρακτηρίζονται πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή με δεδομένη την αδυναμία τους να προφυλαχθούν από τις συνέπειές της είναι η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Νότιος Αφρική και η Βραζιλία. Εκτός από την Αυστραλία, η χώρα που βλέπει τους υδάτινους πόρους της να συρρικνώνονται ταχύτερα είναι η Σαουδική Αραβία.