Έρευνα: H μείωση των εκπομπών θα έσωζε εκατομμύρια ζωές

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 14:36
UPD:14:37
SHUTTERSTOCK

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change σχεδόν παράλληλα με την παρουσίαση πρότασης, στις ΗΠΑ, για περιορισμό των εκπομπών δειοξειδίου του άνθρακα από τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα και φυσικό αέριο.

A- A A+

Η βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα μέσω του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα έσωζε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές έως τα τέλη του αιώνα. Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας νέας ανάλυσης, αν και η στροφή στην καθαρή ενέργεια μοιάζει να αποτελεί την πιο δαπανηρή επιλογή, η απόσβεση θα γινόταν σχεδόν άμεσα.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας θέλησαν να δουν με τη βοήθεια κλιματικών μοντέλων πώς θα επηρεαζόταν η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και, κατά συνέπεια, η ανθρώπινη υγεία σε δύο πιθανά σενάρια: ένα σενάριο δραστικού περιορισμού των εκπομπών που θα οδηγούσε σε σταθεροποίηση της κλιματικής αλλαγής και ένα δεύτερο σενάριο απόλυτης αδράνειας από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας.

Είδαν ότι έως το 2030 θα μπορούσαν να αποτρέπονται 300.000-700.000 πρόωροι θάνατοι το χρόνο, με τον αριθμό να ανεβαίνει σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές το 2050 και 1,4 εκ. έως 3 εκ. στο τέλος του αιώνα. Θέλοντας μάλιστα να βάλουν μια τιμή στα οφέλη στον τομέα της υγείας, υπολόγισαν ότι η μείωση των εκπομπών κατά το ισοδύναμο ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 50-380 δολαρίων, ποσό μεγαλύτερο απ’ όσο αναμένεται να στοιχίσουν οι περιορισμοί στην παραγωγή εκπομπών μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change σχεδόν παράλληλα με την παρουσίαση πρότασης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για περιορισμό των εκπομπών δειοξειδίου του άνθρακα από τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα και φυσικό αέριο. Τα προωθούμενα μέτρα συναντούν τη σφοδρή αντίσταση της βιομηχανίας και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

«Η εργασία μας ενισχύει το επιχείρημα υπέρ αυτών των νέων μέτρων, επισημαίνοντας τη σχέση μεταξύ της ποιότητας του αέρα και του οφέλους για την υγεία», σημειώνει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Τζέισον Ουέστ. Στην ανάλυσή του μάλιστα δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις της ρύπανσης στα παιδιά ή το κόστος της ιατρικής μέριμνας για όσους πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή