Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν σχετικά με το καθεστώς χορήγησης μειωμένου ωραρίου ή 9μηνης άδειας ανατροφής.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ενημερωθεί για όχληση της Κομισιόν, η οποία αφορά στο καθεστώς χορήγησης μειωμένου ωραρίου ή 9μηνης άδειας ανατροφής στο Δημόσιο. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι όσα προβλέπει η αντίστοιχη διάταξη στον υπαλληλικό κώδικα καθορίζει άνισες και πιο περιοριστικές για τους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους προϋποθέσεις για τη χορήγηση γονικής άδειας και ως εκ τούτου δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της ισότητας των φύλων όπως προβλέπεται στην Οδηγία 2006/54/ΕΚ.
Με βάση όσα προβλέπονται στον υπαλληλικό κώδικα και ισχύουν σήμερα «αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγός της δεν δικαιούται να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της ισόχρονης 9μηνης άδειας ανατροφής, εκτός εάν η σύζυγος λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με τη βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος». Αντίστοιχη διάταξη περιέχεται και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.
Έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρει ότι η χώρα μας οφείλει να προχωρήσει στην τροποποίηση των επίδικων διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων έως τις 31.12.2013.
«Πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι να καταργηθεί αυτός ο περιορισμός» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Ο στόχος δεν είναι μόνο να εναρμονιστεί η χώρα μας, ως οφείλει, με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά κυρίως να θεραπευθεί η άνιση μεταχείριση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους άνδρες γονείς δημοσίους υπαλλήλους των οποίων η σύζυγος δεν εργάζεται» .
Πηγή: ΑΜΠΕ