Σε ορισμένα νησιά της Χαβάης, έως και το 80% των ακτών διαβρώθηκαν αισθητά μέσα στον τελευταίο αιώνα. Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα νέας μελέτης, καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε - και εξακολουθεί να διαδραματίζει - η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, η μέση παγκόσμια άνοδος της στάθμης των υδάτων κατά τον τελευταίο αιώνα ανήλθε σε περίπου 2 χιλιοστά το χρόνο, ενώ πλέον προσεγγίζει τα 3 χιλιοστά και αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Για το νησιωτικό σύμπλεγμα, η τάση αυτή έχει επιπτώσεις που εμπνέουν ανησυχία για το μέλλον.
Στο Μάουι, το 78% των ακτών διαβρώθηκαν με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να «τρώει» κατά μέσο όρο 13 εκατοστά το χρόνο. Μικρότερη διάβρωση παρατηρήθηκε στο Οάχου, όπου επηρεάστηκε το 52% των ακτών, με τη μέση συρρίκνωση να υπολογίζεται σε 3 εκατοστά ετησίως.
Για να υπολογίσουν με ακρίβεια το ρόλο της ανόδου της στάθμης των υδάτων στη διάβρωση των ακτών της Χαβάης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό εναέριων φωτογραφιών και τοπογραφικών δεδομένων του τελευταίου αιώνα, λαμβάνοντας υπόψη επιμέρους πιθανούς παράγοντες διάβρωσης, όπως είναι η άμμος ή η κυματική δραστηριότητα.
Οι επιστήμονες αποδίδουν σε αρκετούς παράγοντες το γεγονός ότι η διάβρωση είναι 65% εντονότερη στο Μάουι απ’ ό,τι στο Οάχου. Μεταξύ άλλων, το Μάουι βρίσκεται πιο κοντά στο ηφαιστειακά ενεργό Μεγάλο Νησί, το οποίο διογκώνεται παρασύροντας τα γειτονικά νησιά. Άλλοι πιθανοί λόγοι για τις κατά τόπους διαφοροποιήσεις στην άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας, σχετίζονται με την επιφανειακή θερμοκρασία και τα ωκεάνια ρεύματα.
Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι μέσα στα επόμενα 25 με 30 χρόνια, οι ακτές της Χαβάης αναμένεται να συρρικνωθούν έως και κατά 30 μέτρα. «Αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν σπίτια, κοινότητες και μεγάλοι δρόμοι, συνεπώς μιλάμε για ένα πρόβλημα που έχει ήδη εκδηλωθεί και το οποίο θα γίνει εντονότερο μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες», προειδοποίησε ο Τσαρλς Φλέτσερ, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη.
Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα «πολύ ακανθώδες ζήτημα, για το οποίο δεν υπάρχει μαγικό ραβδί». Αναγνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση της διάβρωσης είναι ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση και καλούν τις αρχές να αρχίσουν από τώρα τον προγραμματισμό για να θωρακίσουν εγκαίρως τα νησιά της Χαβάης.