Μία από τις τελευταίες καλές ευκαιρίες για τους επόμενους μήνες για την παρατήρηση με γυμνό μάτι του πλανήτη Κρόνου, προσφέρει ο σημερινός νυχτερινός ουρανός.
Ο πλανήτης, είναι ορατός από την άνοιξη και κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού, όμως καθώς χαμηλώνει την τροχιά του πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τον ορίζοντα, φτάνει στο σημείο που η λάμψη από το λυκόφως θα κάνει όλο και δυσκολότερη την παρατήρησή του. Σήμερα ωστόσο, είναι μια σπάνια ευκαιρία για να τον εντοπίσει ένας παρατηρητής, με οδηγό το μισοφέγγαρο και την Αφροδίτη.
Περίπου 45 λεπτά μετά τη δύση του Ήλιου, κοιτάξτε στο δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό για το νέο φεγγάρι που θα ανατέλλει (βρίσκεται στο 21% της φωτεινότητάς του). Κάτω δεξιά του φεγγαριού, θα δείτε να λάμπει ένα φωτεινό άστρο, που δεν είναι άλλο από την Αφροδίτη.
Περίπου 5 μοίρες δεξιά του φεγγαριού, θα δείτε ακόμη ένα λαμπρό άστρο (100 φορές λιγότερο λαμπρό από την Αφροδίτη ωστόσο), που δεν είναι αστέρι, αλλά ο πλανήτης Κρόνος. Μια σφιγμένη γροθιά ενός τεντωμένου χεριού, αντιστοιχεί σε περίπου 10 μοίρες στο νυχτερινό ουρανό, οπότε οι 5 μοίρες δεξιά του φεγγαριού, αντιστοιχούν στο μισό περίπου της γροθιάς ενός ανθρώπου.
Αυτό τον καιρό, ο Κρόνος απέχει 1.56 δισεκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη. Με μια μεγέθυνση περίπου 30 φορών, χρησιμοποιώντας ένα απλό τηλεσκόπιο, είναι δυνατό να διακρίνει κανείς και τα περίφημα δαχτυλίδια του αεριώδη γίγαντα. Ο Κρόνος θα είναι ακόμη ορατός για λίγες εβδομάδες, πριν χαθεί εντελώς στο λυκόφως στις αρχές του Οκτώβρη.
AAO/STSCI/WIKISKY
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο του σημερινού νυχτερινού ουρανό, είναι το αστέρι Zubenelgenubi, το οποίο λίγο μετά την ανατολή της Σελήνης θα βρίσκεται πάνω αριστερά της. Το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο αστέρι είναι πως στην πραγματικότητα είναι διπλός αστέρας, ένα σύστημα δηλαδή δύο αστεριών που κινούνται γύρω από το κοινό τους κέντρο βάρους. Ένα απλό ζευγάρι κιάλια αρκεί για να μπορέσει κανείς να διακρίνει τα δύο αστέρια μεταξύ τους, κάτι που με γυμνό μάτι είναι αδύνατο.