Κινηματογραφικό αφιέρωμα για τον Σαλβαδόρ Αλιέντε

5 με 11 Σεπτεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 09:40
UPD:06/09/2013 00:20
A- A A+

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα παρουσιάσει κινηματογραφικό Φεστιβάλ - Αφιέρωμα με τίτλο «40 χρόνια από το θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε», από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Χιλής στην Ελλάδα. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 40 ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον Αλιέντε και τη Χιλή, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, αφίσας και ντοκουμέντων.

Η ιστορία της Χιλής μέσα από πραγματικά ντοκουμέντα

Το Φεστιβάλ για τα 40 χρόνια από το θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε είναι μία ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία της Χιλής μέσα από πραγματικά ντοκουμέντα, μία ευκαιρία να κατανοήσουμε το μεγαλείο ενός ξεχωριστού ηγέτη. Μία ευκαιρία να δούμε την αλήθεια της δικής μας πραγματικότητας μέσα από τα βιώματα άλλων λαών, να ξαναρχίσουμε να κουβεντιάζουμε πολιτικά μέσα και έξω από τους κινηματογράφους. Μία ευκαιρία για πραγματική γνώση και ψυχαγωγία.

Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973

Ελάχιστα μέτρα φιλμ και κάποιες φωτογραφίες έχουν απομείνει από τα γεγονότα του πρωινού της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973 στο Σαντιάγκο της Χιλής. Ήταν η πρώτη ημέρα μιας 17χρονης φασιστικής δικτατορίας, που φυλάκισε, βασάνισε και δολοφόνησε χιλιάδες Χιλιανούς (και όχι μόνο). Ήταν η τελευταία μέρα ενός ονείρου που συνήγειρε για 3 χρόνια τον λαό της λατινοαμερικάνικης χώρας (λίγες ημέρες μετά, ο Πάμπλο Νερούδα πέθανε κι ο Βίκτωρ Χάρα ξεψύχησε στα χέρια των βασανιστών). Ήταν η ημέρα του μαρτυρίου, του θανάτου και του περάσματος στον χώρο του μύθου του Προέδρου της Χιλιανής Δημοκρατίας, του γιατρού Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Ο Αλιέντε τέλειωσε τη ζωή του, συνδυάζοντας το πολιτικό «θέλω» με το ηθικό «πρέπει».

Πολιτική οντότητα, που κατόρθωσε να αγαπήσει και να αγαπηθεί

Το Φεστιβάλ για τα 40 χρόνια από το θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε δεν είναι η περιγραφή μιας εποποιίας, δεν πρόκειται για έναν μίζερο επικήδειο. Είναι σπαράγματα μνήμης , από μια ευγενική παρουσία που έμελλε να μαρτυρήσει για να περάσει στον μύθο, μια μελαγχολική αλλά επ’ ουδενί θλιβερή επιστροφή στις μέρες του βιωμένου ονείρου.

Ο Αλιέντε τέλειωσε τη ζωή του, συνδυάζοντας το πολιτικό «θέλω» με το ηθικό «πρέπει».  Καθώς η έννοια «πολιτικός πολιτισμός» έχει γίνει πια του συρμού, μπορούμε ξανά  να γνωρίσουμε αυτόν τον μοναδικό άνθρωπο, που εκφράζει όσο κανείς, αυτές τις δυο, γι’ αυτόν, ταυτόσημες αρχές («πολιτική»  -  «πολιτισμός»), που τις τήρησε «επί ποινή θανάτου». Έχουμε τη δυνατότητα να (ξανα)γνωρίσουμε μια επί της ουσίας πολιτική οντότητα, που κατάφερε να διεγείρει τα βαθύτερα (όσο και βασικά)  ανθρώπινα αισθήματα, που κατόρθωσε να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου

«Υπόσχεση στους Νεκρούς: το Ταξίδι της Εξορίας του Άριελ Ντόρφμαν», 7.30 μ.μ.
« Οι Νεκροί δεν Σιωπούν», 9 μ.μ.
« Χιλή: Μέχρι πότε; », 10.45 μ.μ.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου

«Ο Πόλεμος με τις Μούμιες», 7.30 μ.μ.
«Υπόθεση Πινοσέτ», 9 μ.μ.
«Ο Αγνοούμενος», 11 μ.μ.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

«Ξεχασμένη Μνήμη», 7.30 μ.μ.
«Ματσούκα»,  8 μ.μ.
«Νο», 10 μ.μ.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

«Η Μάχη της Χιλής: Μέρος 1ο, Η Εξέγερση της Μπουρζουαζίας», 7.30 μ.μ.
«Αλύγιστος στη Φωτιά», 9 μ.μ.
«Πουθενά», 10.30 μ.μ.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου

«Η Μάχη της Χιλής: Μέρος 2ο, Το Πραξικόπημα», 7.30 μ.μ.
«Νύχτα Πάνω απ’ τη Χιλή», 9μ.μ.
«Γλυκιά Πατρίδα», 11 μ.μ.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου

« Η Μάχη της Χιλής Μέρος 3ο, Η λαϊκή Εξουσία», 7.30 μ.μ.
«Ψαλμός 18», 9 μ.μ.
«Βρέχει Πάνω απ’ το Σαντιάγο», 9.30 μ.μ.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

«Ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του Αλιέντε», 7.30 μ.μ.
«Σαλβαδόρ Αλιέντε», 8 μ.μ.
«Η Βιολέτα Πήγε Στον Ουρανό», 10 μ.μ.
(Σε πρώτη Πανελλήνια Προβολή)

Πληροφορίες
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 και Ιερά Οδός, Κεραμεικός.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς