Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν λάθος αν αναστείλουν την ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο, ύψους περίπου 1,3 δισ. δολ., δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Χαζέμ αλ Μπεμπλαουί, σημειώνοντας πάντως ότι το Κάιρο θα μπορούσε να ζήσει και χωρίς αυτή τη βοήθεια.
Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, ο ασκών καθήκοντα επικεφαλής της αιγυπτιακής κυβέρνησης ανέφερε πως εάν η Ουάσινγκτον ακυρώσει ή περικόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο, «θα ήταν ένα κακό μήνυμα και θα επηρεάσει το στρατό για λίγο».
«Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος έχει ζήσει και χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας και επέζησε. Συνεπώς δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου να ζήσουμε υπό διαφορετικές συνθήκες », πρόσθεσε ο Χαζέμ αλ Μπεμπλαουί.
Η Αίγυπτος επί σειρά δεκαετιών είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να καταβάλει ετησίως στο Κάιρο, 1,3 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και 250 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ενίσχυση.
REUTERS
Η κυβέρνηση Ομπάμα δέχεται πιέσεις να μειώσει τη βοήθειά της προς τις αιγυπτιακές αρχές, λόγω της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι. Η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε επισήμως την Τρίτη ότι ανέστειλε τη βοήθεια, αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα, συγκάλεσε συνεδρίαση της εθνικής ομάδας ασφαλείας για να συζητηθούν οι συνέπειες της πολιτικής αναταραχής που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 900 ανθρώπους μέσα σε μια εβδομάδα.
«Η βοήθειά μας και η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι υπό επανεξέταση, αλλά δεν έχει διακοπεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. «Η απόφαση για τη διακοπή της βοήθειας θα ανακοινωθεί, αν ανακοινωθεί, αφού θα ολοκληρωθεί η εξέταση της κατάστασης» συμπλήρωσε.
Ξεθακάρισε ακόμη ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δυσαρεστηθεί από την κράτηση του πνευματικού καθοδηγητή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντί. «Αυτή είναι απλώς η τελευταία από μια σειρά ενεργειών της αιγυπτιακής κυβέρνησης που δεν αντανακλά τη δέσμευσή της, σε μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και στο σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κρίνουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση με τις δράσεις και όχι με λόγια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Αυτές σε πρώτο στάδιο πρέπει να περιλαμβάνουν το σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού και τουλάχιστον να σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια συνολική πολιτική διαδικασία », είπε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο