Αίγυπτος: Υπό κράτηση ο πνευματικός ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 19:31
UPD:22:04
REUTERS/HANDOUT

Ο Μοχάμεντ Μπαντίε στο αστυνομικό τμήμα έπειτα από την σύλληψή του. Καταζητούνταν για «παρακίνηση σε βία και ανθρωποκτονία» διαδηλωτών.   

A- A A+

Στη σύλληψη του πνευματικού ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μπαντίε προχώρησαν οι αρχές.

Ο Μπάντιε καταζητούνταν για «παρακίνηση σε βία και ανθρωποκτονία» διαδηλωτών οι οποίοι τάσσονταν εναντίον του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι –ο οποίος προέρχεται από την Αδελφότητα.

REUTERS

Ο Μπαντίε, ο οποίος φυγοδικούσε από τις 3 Ιουλίου, οπότε εκδηλώθηκε ο στρατός ανέτρεψε τον Μόρσι, συνελήφθη στη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας στο Κάιρο κι η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι διόρισαν τον Μαχμούντ Εζάτ για να αντικαταστήσει προσωρινά τον ανώτατο ηγέτη τους. Ο Εζάτ είναι ένας από τους αναπληρωτές του Μπαντίε στους κόλπους της διοίκησης της αδελφότητας.

EURONEWSGREEK

«Θα αναλάβει τα καθήκοντα του ανώτατου ηγέτη προσωρινά μετά την σύλληψη από τις δυνάμεις του αιματηρού πραξικοπήματος» του Μοχάμεντ Μπαντίε, αναφέρεται στον ιστότοπο των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Επικρίσεις από τις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος πάντως διατύπωσε επικρίσεις για τη σύλληψη Μπαντίε, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα δημοσιεύματα που άφηναν να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διακόψει την οικονομική βοήθεια προς την Αίγυπτο δεν είναι ακριβή.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πάντως πως η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει ακόμη τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της. 

Σε δίκη αναμένεται να παραπεμφθεί ο πρώην αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ελ Μπαραντέι

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την κρατική αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ, σε δίκη για την παραίτησή του από την θέση του αντιπροέδρου της Αιγύπτου μετά την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα προσαχθεί στις 19 Σεπτεμβρίου ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι.

Η προσφυγή εναντίον του έγινε από τον επικεφαλής του ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χελουάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο ΕλΜπαραντέι είχε διοριστεί αντιπρόεδρος ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και όφειλε ως εκ τούτου να δώσει την παραίτησή του σε αυτήν.

Σύμφωνα με την Αλ Αχράμ, ο ΕλΜπαραντέι έφυγε από το Κάιρο για την Βιέννη την Κυριακή.

Παρατηρητές θέλει να αποστείλει στην Αίγυπτο ο ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε από την Γενεύη ότι η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών θέλει να αποστείλει παρατηρητές στην Αίγυπτο για να κάνουν μια αποτίμηση της κατάστασης στην χώρα.

«Ζητούμε από τις αιγυπτιακές αρχές να μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε την κατάσταση εκεί», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να συλλέξει πληροφορίες που θα στηρίζονται σε μαρτυρίες μη κυβερνητικών οργανώσεων και σε άλλες πηγές, εξήγησε η εκπρόσωπος.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την συνέχιση της βίας στην Αίγυπτο», δήλωσε η ίδια. «Οι θάνατοι την νύχτα της Κυριακής 36 κρατουμένων που βρίσκονταν στα χέρια της αστυνομίας είναι κάτι το πολύ ανησυχητικό και θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας πλήρους έρευνας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη επίσης στην σύλληψη εκατοντάδων μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων τις τελευταίες ημέρες, η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος στερείται της ελευθερίας του θα πρέπει να χαίρει ανθρώπινης μεταχείρισης και να επωφελείται από όλες τις νομικές εγγυήσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή