«Απογραφή» για το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 10:58
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε πρωτοβουλία ύψους 33 εκατομμυρίων δολαρίων για τη λεπτομερή μελέτη - για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες - του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, προκειμένου να γίνει καταγραφή όλων των ζώων, των φυτών, αλλά και των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Το 2009, η Βραζιλία δεσμεύτηκε να μειώσει την αποψίλωση του Αμαζονίου κατά 80% έως το 2020. Μόνο πέρυσι, χάθηκαν πάνω από 4.650 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους – η μικρότερη έκταση από το 1988, όταν η χώρα άρχισε να καταγράφει και επίσημα τέτοια στοιχεία. Τους τελευταίους 4 μήνες του έτους ωστόσο, παρατηρήθηκε ανησυχητική έξαρση της αποψίλωσης.

Την Παρασκευή, η υπουργός Περιβάλλοντος Ιζαμπέλα Τεϊσέιρα ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με την αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας, η οποία χρηματοδοτεί αυτήν την «απογραφή» στον Αμαζόνιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τα στοιχεία στην κατάρτιση στρατηγικών για τη διατήρηση του δάσους και την αντιμετώπιση της αποψίλωσης.

«Θα μάθουμε το τροπικό δάσος εκ των έσω», δήλωσε ο υπουργός Δασών της Βραζιλίας Αντόνιο Κάρλος Χούμελ κάνοντας τα αποκαλυπτήρια της πρωτοβουλίας. «Στις διεθνείς διασκέψεις για την κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, θα γνωρίζουμε πόσο δάσος έχουμε και σε τι κατάσταση βρίσκεται, θα ανακαλύψουμε είδη και θα μάθουμε περισσότερα για τους αφανισμούς ειδών, καθώς και πληροφορίες για την κατανομή του δάσους και τις πιθανές οικονομικές εφαρμογές των πληροφοριών αυτών», συμπλήρωσε η κ. Τεϊσέιρα.

Η τελευταία ενδελεχής μελέτη του 60% του Αμαζονίου που βρίσκεται στη Βραζιλία, πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1970 και τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα το 1983. Σύμφωνα με τον υπουργό Χούμελ, τα πρώτα αποτελέσματα της νέας απογραφής, που θα διαρκέσει 4 χρόνια, θα δημοσιοποιηθούν ένα χρόνο μετά από την έναρξή της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή