Τυνησία: Νέα όξυνση μετά και την αναστολή των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης

Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 07:57
UPD:10:44
REUTERS/ANIS MILI

Το βράδυ της Τρίτης περισσότεροι από 40.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Εθνική Συντακτική Συνέλευση στην Τύνιδα απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

A- A A+

Πραξικόπημα χαρακτήρισε κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος Εναχντά στην Τυνησία την αναστολή των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης.

Ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης Μουσταφά Μπεν Τζαφάρ -κυβερνητικός σύμμαχος των ισλαμιστών- δήλωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει τις εργασίες της  μέχρις ότου οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η απόφαση του Μπεν Τζαφάρ είναι ένα εσωτερικό πραξικόπημα. Είναι ένα απαράδεκτο πραξικόπημα», παρατήρησε ο Νετζίμπ Μράντ του ισλαμικού κόμματος Εναχντά μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Το κόμμα του Μπεν Τζαφάρ συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Εναχντά, τον οποίο η κοσμική αντιπολίτευση θέλει να εκδιώξει από την εξουσία, ζητώντας ταυτόχρονα και τη διάλύση της Συντακτικής Συνέλευσης.

Το βράδυ της Τρίτης περισσότεροι από 40.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Εθνική Συντακτική Συνέλευση στην Τύνιδα απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Το πλήθος συνέχισε να συρρέει στον τόπο της συγκέντρωσης λίγο μετά τις 22:20 τοπική ώρα στο προάστιο Μπάρμπο, της Τύνιδας, ανέφερε  ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε στο σημείο της πολιτικής διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Τυνησίας και φώναζαν «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» ή «η κυβέρνηση θα πέσει σήμερα».

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του βουλευτή της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Μπράχμι, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 25 Ιουλίου, καθώς και του στελέχους της αντιπολίτευσης, Τσόκρι Μπελαίντ, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε πριν από έξι μήνες, στις 6 Φεβρουαρίου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση που πραγματοποίησε η αντιπολίτευση στην πρωτεύουσα από τότε που άρχισε η πολιτική κρίση στην Τυνησία, πριν από δύο εβδομάδες.

Η αντιπολίτευση ζητά εκτός από την πτώση της ισλαμικής κυβέρνησης, και την διάλυση της μεταβατικής Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία απέχει μόλις μερικές εβδομάδες από την ολοκλήρωση του σχεδίου Συντάγματος και του νέου εκλογικού νόμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή