Πριν από 99 χρόνια, στις 28 Ιουλίου του 1914, με την κήρυξη πολέμου από την Αυστροουγγαρία κατά της Σερβίας, άρχιζε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο θα είναι αφιερωμένη του χρόνου η μεγάλη διεθνής έκθεση στο ξακουστό «Ανάκτορο Σάλαμπουργκ» στην Αυστρία, η προετοιμασία της οποίας βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Στους ίδιους εκθεσιακούς χώρους είχε παρουσιαστεί το 2012 η μεγάλη έκθεση «Το χρυσό Βυζάντιο και η Ανατολή», που ήταν αφιερωμένη στον Βυζαντινό Πολιτισμό, φιλοξενώντας εκθέματα από συνολικά 60 εκ των σημαντικότερων Μουσείων της Ευρώπης, ανάμεσά τους το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας, ενώ είχε υποδεχθεί πάνω από 140.000 επισκέπτες.
Στο ωραιότερο ανάκτορο της Αναγέννησης βόρεια των Άλπεων
Η προσεχής έκθεση με τίτλο «Αγαλλίαση και δυστυχία. Ζωή με το Μεγάλο Πόλεμο 1914-1918», με την ευκαιρία της 100ής επετείου από την έναρξή του, θα διαρκέσει από τις 29 Μαρτίου έως και τις 9 Νοεμβρίου 2014, παρουσιάζοντας σε 24 αίθουσες του Σάλαμπουργκ - στο θεωρούμενο ως το ωραιότερο ανάκτορο της Αναγέννησης, βόρεια των Άλπεων -, σε πάνω από 1.300 τετραγωνικά μέτρα, χιλιάδες εκθέματα από δεκάδες χώρες.
Δέκα εκατομμύρια νεκροί στρατιώτες
«Αυτό που άρχισε ως εκστρατεία κατά της Σερβίας, εξελίχθηκε μέσα σε λίγες ημέρες σε μια παγκόσμια σύρραξη πρωτοφανών διαστάσεων στην Ιστορία, με συμμετοχή 70 εκατομμυρίων στρατιωτών από τους οποίους σχεδόν δέκα εκατομμύρια έπεσαν νεκροί, 20 εκατομμύρια επέστρεψαν τραυματίες, οι περισσότεροι βαριά, ενώ σε πάνω από επτά εκατομμύρια ανήλθαν οι νεκροί από τον άμαχο πληθυσμό», εξηγεί ο επικεφαλής των οκτώ ιστορικών που επιμελούνται την έκθεση, Πέτερ Φριτς.
Της κήρυξης του πολέμου από την Αυστροουγγαρία είχε προηγηθεί ένα μήνα νωρίτερα, στις 28 Ιουνίου του 1914, η επίσκεψη στο Σαράγεβο της επαρχίας της Βοσνίας, του αρχιδούκα και διαδόχου του αυστροουγγρικού θρόνου, Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας, που έπεσαν, την ίδια ημέρα, νεκροί από τις σφαίρες ενός σέρβου εθνικιστή.
Η αφορμή θεωρήθηκε από πολιτικούς και στρατιωτικούς στην πρωτεύουσα Βιέννη, μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία να θέσουν σε εφαρμογή τη - σχεδιαζόμενη από χρόνια - στρατιωτική επίθεσή τους κατά της Σερβίας και των επιδιώξεών της να αποδυναμώσει την αυστροοουγγρική αυτοκρατορία και να ιδρύσει ένα νοτιοσλαβικό κράτος.
Ένας σύγχρονος κόσμος, που έχει πολλές ομοιότητες με τον σημερινό
«Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε το πώς ένας σύγχρονος, υψηλά πολιτισμένος κόσμος, που έχει πολλές ομοιότητες με τον σημερινό, μπόρεσε το 1914, σχεδόν από τη μία ημέρα στην άλλη, να βρεθεί στο μεταίχμιο ενός φονικού πολέμου και πόσο δύσκολο ήταν κατόπιν να εξέλθει από αυτόν, να τον τερματίσει. Αγαλλίαση και δυστυχία, θρίαμβοι και ήττες, όνειρα και πραγματικότητες, οι συνεχείς ανακατατάξεις στη ζωή των ανθρώπων όπως και η ζωή τους με τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία και τις άλλες χώρες που εμπλέκονταν σε αυτόν, είναι τα θέματα της έκθεσης στο Σάλαμπουργκ και στο επίκεντρό της θα βρεθούν επί μέρους άνθρωποι με τις προσωπικές τους τύχες», αναφέρει ο ιστορικός Κρίστιαν Ραπ.