Οι χιμπατζήδες και οι ουραγκοτάγκοι δεν ξεχνούν, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δύο νέων μελετών. Εάν τους δοθεί το κατάλληλο ερέθισμα, μπορούν να θυμηθούν πράγματα που συνέβησαν αρκετά χρόνια νωρίτερα, όπως οι άνθρωποι.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία επέλεξαν μια ομάδα πιθήκων και επανέλαβαν πειράματα, στα οποία οι ίδιοι συμμετείχαν τρία χρόνια νωρίτερα, όταν είχαν κληθεί να εντοπίσουν κρυμμένα αντικείμενα που θα τους χρησίμευαν στην αναζήτηση τροφής. Σε ένα ακριβώς ίδιο «σκηνικό», με κουτιά τοποθετημένα σε διαφορετικά δωμάτια, σχεδόν όλα τα ζώα – πλην ενός - κατάφεραν να βρουν τα εργαλεία μέσα σε δευτερόλεπτα.
Τα εργαλεία κλήθηκε να εντοπίσει και μια δεύτερη ομάδα χιμπατζήδων και ουραγκοτάγκων, οι οποίοι όμως δεν είχαν την εμπειρία του παλαιότερου πειράματος. Οι πίθηκοι έφυγαν άπραγοι από τα δωμάτια, όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Current Biology.
Η ικανότητα να θυμόμαστε γεγονότα και καταστάσεις από το μακρινό παρελθόν «θεωρείτο βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης», δήλωσε η συγκριτική ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο της Δανίας Γκέμα Μάρτιν-Όρντας στο LiveScience. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έχουμε περισσότερα κοινά απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα με τους στενότερους συγγενείς μας.»
Τους επιστήμονες εξέπληξε η πολυπλοκότητα και η ταχύτητα των διεργασιών που επέτρεψαν στους πιθήκους να εντοπίσουν τα αντικείμενα. «Εξεπλάγην όταν είδα ότι όχι μόνο μπόρεσαν να θυμηθούν τι είχε συμβεί τρία χρόνια νωρίτερα, αλλά και το ότι το έκαναν τόσο γρήγορα», είπε η Δρ. Μάρτιν-Όρντας.
Όπως η ίδια εξήγησε, το γεγονός ότι τα ζώα χρειάστηκαν κατά μέσο όρο πέντε δευτερόλεπτα για να βρουν τα εργαλεία σημαίνει ότι δεν τα αναζήτησαν στο χώρο, αλλά θυμήθηκαν το παλαιότερο πείραμα και τα εντόπισαν άμεσα, απλώς πηγαίνοντας στο σημείο, όπου τα είχαν τότε τοποθετήσει οι επιστήμονες.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε και δεύτερη, παρόμοια μελέτη με άξονα τον εντοπισμό αντικειμένων, σε έναν ελαφρώς διαφορετικό χώρο. Τα αποτελέσματα ήταν παραπλήσια, καθώς οι 15 χιμπατζήδες και οι τέσσερις ουραγκοτάγκοι κατάφεραν να βρουν αυτό που είχαν κρύψει οι ερευνητές, όταν το πείραμα επαναλήφθηκε δύο εβδομάδες αργότερα.
«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι χιμπατζήδες και οι ουραγκοτάγκοι θυμούνται προσωπικά γεγονότα που έλαβαν χώρα πολύ καιρό νωρίτερα, όταν τους δίνονται τα κατάλληλα ερεθίσματα», υποστήριξε η ερευνήτρια εκτιμώντας ότι οι μελέτες «ανοίγουν το δρόμο για μια εντελώς νέα ερευνητική προσέγγιση στη μελέτη των αναμνήσεων στα ζώα».