Αλ. Τσίπρας: Ιστορικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 14:34
UPD:15:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

«Θέλουμε, με τον πιο επίσημο τρόπο, να αναδείξουμε το αίτημα: η χώρα μας, η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει ένα ανεκπλήρωτο ιστορικό χρέος», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

A- A A+

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία του στο Προεδρικό Μέγαρο έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της επίσκεψης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό μέλος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος.

«Θέλουμε, με τον πιο επίσημο τρόπο, να αναδείξουμε το αίτημα: η χώρα μας, η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει ένα ανεκπλήρωτο ιστορικό χρέος», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

YOUTUBE/AMNAWEBTV

«Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου  για μας είναι ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους χιλιάδες ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Και έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική θηριωδία, άρα για να είναι ελεύθεροι και όλοι οι ευρωπαίοι, όχι μόνο ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζούμε σήμερα,  πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε μόνο το χρέος το δημόσιο προς τις Τράπεζες και τα μεγάλα funds, αλλά και το χρέος τρίτων προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.  Και όχι μόνο να το αναγνωρίζουμε, αλλά και να το διεκδικούμε».

EUROKINISSI/EUROKINISSI

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλη Γλέζο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι υπήρξε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που το 1995 έθεσε με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση το  θέμα αυτό και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο. 

«Βεβαίως, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική.  Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ότι σβήστηκε όλη αυτή η υπόθεση», συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας και κατέληξε: «Ο κ. Γλέζος συνεχώς υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της γερμανικής κυβέρνησης.  Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό».

Με τη σειρά του ο κ. Γλέζος σχολίασε: «Εκείνο όμως, που εγώ θυμάμαι είναι ότι τις πρώτες μέρες της κατοχής έπρεπε η γερμανική Βέρμαχτ να κάνει την παρέλασή της στην Αθήνα.  Συνέλαβε τότε ομήρους.  Δεν είναι γνωστό αυτό, αλλά συνέλαβε ομήρους μην τυχόν συμβεί κάτι κατά την παρέλαση.  Τώρα ήρθε ο Σόϊμπλε και όλη η Ελλάδα είναι όμηρος, όλοι οι Έλληνες είναι όμηροι».

«Το ερώτημα που γεννιέται σε μένα είναι: ποιος έχει φτάσει την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό να είναι όμηρος της Γερμανίας;», συνέχισε.

«Εικόνα νεκροταφείου»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, και σχολιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εικόνα νεκροταφείου, που δεν τιμά ούτε τη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία ούτε και τον κ. Σόιμπλε ως καλεσμένο της.

Παρατήρησε ακόμη ότι «δεν είναι δημοκρατία να ξεθάβεις ένα χουντικό νόμο, να ξεθάβεις τον χουντικό γύψο για να στήσεις τα τείχη των μνημονίων».

«Φυσικά, πιστεύουμε ότι ελληνικός λαός θα αγνοήσει τέτοιου είδους απαγορεύσεις και θα εκφράσει ελεύθερα, όπως πάντα γνωρίζει να εκφράζει ελεύθερα, το φρόνημά του», πρόσθεσε.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή