Ο διάσημος βρετανός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, Τζέρεμι Άιρονς, θα βρεθεί στην Αθήνα από τις 18 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου για την επίσημη προβολή της ταινίας «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» («Night Train to Lisbon»).
Είκοσι χρόνια μετά «Το Σπίτι των Πνευμάτων», ο - βραβευμένος με Όσκαρ - Τζέρεμι Άιρονς συναντιέται εκ νέου στη μεγάλη οθόνη με τον βραβευμένο δανό σκηνοθέτη Μπίλι Όγκουστ («Πέλε, ο κατακτητής», «Το σπίτι των πνευμάτων», «Άθλιοι»).
Δίπλα στον 64άχρονο Άιρονς θα θαυμάσουμε ένα εκλεκτό καστ από σπουδαίους ηθοποιούς όπως οι Μαρτίνα Γέντεκ, Μπρούνο Γκανζ, Κρίστοφερ Λι, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Τζακ Χιούστον, Μελανί Λοράν και Λένα Όλιν.
Σκηνή από την ταινία «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα».
Υπόθεση
Η τυχαία συνάντηση του Ελβετού καθηγητή, Ράιμουντ Γκρεγκόριους (Τζέρεμι Άιρονς), με μια όμορφη, νεαρή γυναίκα σε μια γέφυρα, θα τον εμπνεύσει και θα τον βάλει σε πειρασμό να αλλάξει την - για χρόνια - μονότονη ζωή του, φεύγοντας με το νυχτερινό τρένο για την Πορτογαλία.
Καταλήγοντας στην Λισαβόνα, σιγά- σιγά ανακαλύπτει μεγάλα μυστικά της σκοτεινής περιόδου της δικτατορίας, την δράση μιας ομάδας ηγετών της αντίστασης και ένα απαγορευμένο ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε δύο άνδρες και μια γυναίκα.
Ένα μαγευτικό ταξίδι στην Ευρώπη
Το «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» είναι ένα μαγευτικό ταξίδι στην Ευρώπη, βασισμένο στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του βραβευμένου ελβετού συγγραφέα, Πασκάλ Μερσιέ, ένα από τα πιο επιτυχημένα γερμανόφωνα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών. Μόνο στην Γερμανία έχει πουλήσει πάνω από 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική το 2006 (εκδόσεις Ψυχογιός), και έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 30 χώρες.
Ο συγγραφέας
Ο Πασκάλ Μερσιέ (ψευδώνυμο του Πέτερ Μπιέρι) γεννήθηκε το 1944 στη Βέρνη της Ελβετίας. Σπούδασε φιλοσοφία, αγγλική φιλολογία και ινδολογία στο Λονδίνο και τη Χαϊδελβέργη. Από το 1993 είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και είναι καταξιωμένος θεωρητικός και ερευνητής στο χώρο του. Για τα μυθιστορήματά του, τρία συνολικά, του απενεμήθη, το 2006, το βραβείο Marie Luise Kaschnitz.