Λίγες ημέρες αφότου ανέτρεψε την Τζούλια Γκίλαρντ σε εσωκομματικές εκλογές για να επιστρέψει στην πρωθυπουργία και με το βλέμμα ήδη στραμμένο στις επόμενες κάλπες, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ προανήγγειλε το τέλος του ενιαίου φόρου άνθρακα, τον οποίο εισήγαγε η προκάτοχός του.
Στη χώρα με τα υψηλότερα κατά κεφαλήν επίπεδα εκπομπών στον αναπτυγμένο κόσμο, ο φόρος υποχρέωνε τους μεγαλύτερους ρυπαντές να πληρώνουν 24,40 δολάρια Αυστραλίας – περίπου 17 ευρώ – ανά τόνο αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το Ραντ, η τιμή θα μειωθεί στα 6 δολάρια ανά τόνο, κάτι που κατά τον ίδιο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 380 δολαρίων ετησίως για κάθε οικογένεια από τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
«Οι 379 μεγαλύτεροι ρυπαντές της χώρας θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν, αλλά το κόστος θα μειωθεί, κάτι που σημαίνει λιγότερη πίεση για τους καταναλωτές», δήλωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τέλος στο φόρο άνθρακα για να ανακουφίσει τις οικογένειες και να μειώσει τα έξοδα των μικρών επιχειρήσεων.»
Ο ενιαίος φόρος άνθρακα, τον οποίο ο Ραντ υπόσχεται να αντικαταστήσει μετά από τις εκλογές, είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σύνδεσμος βιομηχάνων της Αυστραλίας, που εκπροσωπεί περίπου 60.000 ομίλους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού λέγοντας πως θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που στενάζουν υπό το βάρος «των υψηλών τιμών της ενέργειας και της χαμένης ανταγωνιστικότητας».
Στον αντίποδα, το κόμμα των Πρασίνων εξέφρασε την αγανάκτησή του χαρακτηρίζοντας την απόφαση «θρασύδειλη». «Εάν πίστευε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη ηθική πρόκληση της εποχής μας – κάτι που ισχύει – δεν θα έβαζε τους μεγάλους ρυπαντές να πληρώνουν λιγότερο», δήλωσε η αρχηγός του κόμματος Κριστίν Μίλνι.
Ο φόρος άνθρακα, τον οποίο η Γκίλαρντ εισήγαγε το 2012 πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις, αποτελούσε τον άξονα της πολιτικής της για περιορισμό της εξάρτησης της Αυστραλίας από τα ορυκτά καύσιμα και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας κατά 5% έως το 2020.