Νορβηγία: Διπλασιάζει το φόρο άνθρακα για την πετρελαιοβιομηχανία

Δημιουργεί ταμείο για το κλίμα
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 16:43

Από το 2013, οι πετρελαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Βόρειο Θάλασσα θα καλούνται να καταβάλουν 55,6 ευρώ ανά τόνο CO2, ενώ φόρος άνθρακα ύψους 6,8 ευρώ ανά τόνο εισάγεται και για την αλιευτική βιομηχανία.

A- A A+

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει το φόρο άνθρακα για τους πετρελαϊκούς ομίλους της.

Σύμφωνα με προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Όσλο προσανατολίζεται στη δημιουργία ταμείου που θα προωθήσει περικοπές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και σε ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας της Νορβηγίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για να προστατευθούν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Έτσι από το 2013, οι πετρελαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Βόρειο Θάλασσα θα καλούνται να καταβάλουν 55,6 ευρώ ανά τόνο CO2, ενώ φόρος άνθρακα ύψους 6,8 ευρώ ανά τόνο εισάγεται και για την αλιευτική βιομηχανία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της σκανδιναβικής χώρας, οι επενδύσεις σε προγράμματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και προαγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ενισχυθούν κατά 1,36 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Νορβηγία θα διοχετεύσει σε αναπτυσσόμενες χώρες 400 εκατομμύρια ευρώ - από 54 εκ. που διέθεσε το 2012- για να τις βοηθήσει στην προστασία των τροπικών δασών που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

«Οι προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα φέρνουν καλά αποτελέσματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νορβηγικό υπουργείο. «Η Νορβηγία έχει βοηθήσει να επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις των εκπομπών στη Βραζιλία και να γίνει καλύτερη διαχείριση των δασών σε Ινδονησία, Αιθιοπία, Γουιάνα και Τανζανία, μεταξύ άλλων».

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Νορβηγίας ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στο 2013 θα διαθέσει περίπου 85 εκ. ευρώ για την αγορά μονάδων άνθρακα που θα αντισταθμίσουν ποσοστό των εκπομπών. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να περιορίσει κατά 30% - σε σχέση με τα επίπεδα του 1990- τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγει έως το 2020.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και τα χαμηλά επιτόκια έχουν συμβάλει στην άνθηση της βιομηχανίας της Νορβηγίας, του όγδοου μεγαλύτερου πετρελαιοεξαγωγού στον κόσμο. Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις στον κλάδο αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων ανοιχτά των νορβηγικών ακτών.

Οι εξαγγελίες χαρακτηρίζονται πολιτική πρόκληση σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, οι οποίες μπορεί να επενδύουν σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα και περιορίζουν τις εκπομπές τους, αλλά προς το παρόν δεν διοχετεύουν αρκετά χρήματα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή