Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η μυστική ψηφοφορία επί του πορίσματος της Επιτροπής για την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για δυο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος) που αφορούν την λίστα Λαγκάρντ.
Συγκεκριμένα στήθηκαν τρεις κάλπες, μια για κάθε αδίκημα, σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας: Για τη νόθευση εγγράφου, για την απιστία περί την υπηρεσία και για την παράβαση καθήκοντος. Αν παραπεμφθεί, εντός εβδομάδος θα διεξαχθεί η κλήρωση για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα που υπογράφουν οι επτά βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προτείνεται η παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, νόθευση (άρθ. 242&1-2-3 Π.Κ.) σε βαθμό κακουργήματος, απιστία σχετικά με την υπηρεσία (άρθ. 256 Π.Κ.) σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος (άρθ. 259 Π.Κ) σε βαθμό πλημμελήματος.
Ξεχωριστά πορίσματα έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες
Αργά το βράδυ, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του χαρακτήρισε προσχηματική την όλη διαδικασία, προκατασκευασμένο το πόρισμα και προειλημμένες τις αποφάσεις. «Τον ένοχο τον είχαμε από την αρχή, το ζητούμενο ήταν να δούμε τι θα του φορτώσουμε», είπε υπογραμμίζοντας ότι στο πόρισμα δεν του αναγνωρίζεται, «γιατί δεν βολεύει», ότι ο ίδιος ζήτησε τα στοιχεία από τη Λαγκάρντ.
Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες και τόνισε πως πρόκειται για μία ιστορία μη πρωτοκόλλησης μιας παράνομης λίστας, την οποία εκείνος έφερε στη χώρα.
Διαξιφισμοί στη συζήτηση για την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου
Ανοίγοντας νωρίτερα τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει πως θα κάνει χρήση του δικαιώματος να προσέλθει στη συζήτηση και να λάβει το λόγο.
Το πόρισμα της προανακριτικής αποδεικνύει ότι έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, τόνισε ο πρόεδρός της Χρήστος Μαρκογιαννάκης στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες ότι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή και ειδικώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιδίδονταν σε «σόου» και ύβρεις προς το πρόσωπό του και εν τέλει επέλεξαν την μέθοδο της έκδοσης μιας έκθεσης θέσεων, καθώς και οι ίδιοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να θέσουν την υπογραφή τους σε ένα πόρισμα νομικά έωλο.
Εξήγησε ότι παρότι και ο ίδιος είναι σύμφωνος με την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών και συνομολογεί για τα προβλήματα του ΣΔΟΕ, στη διαδικασία που ακολουθείται πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία.
Μάλιστα καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπαναχώρησε από το να καταθέσει αίτημα για συμπλήρωση του κατηγορητηρίου του κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ πρόσθεσε πως δεν στοιχειοθετείται η υπεξαγωγή εγγράφου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μαρκογιάννης προκάλεσε την κα Κωνσταντοπούλου να καταθέσει μήνυση εναντίον του εφόσον πιστεύει ότι είναι «επίορκος», «έκανε κατάχρηση εξουσίας, συγκάλυψη» και έγινε «υπόθαλψη εγκληματία». «Αλλιώς - όπως είπε - αυτά τα γαβγίσματα θυμίζουν σκύλο που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως ενώ εκτοξεύουν κατηγορίες, δεν συνεισέφεραν στην Επιτροπή απολύτως τίποτα για την αποκάλυψη της αλήθειας.
Ο εισηγητής της ΝΔ Α. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή διερευνούσε μόνο την ανάμειξη του Γ. Παπακωνσταντίνου και την παράνομη ή όχι συμπεριφορά του και δεν είχε δικαίωμα να διευρύνει την έρευνα για άλλα πρόσωπα.
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Κουτσούμπας αναρωτήθηκε γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατέθεσε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής πρόταση στην Ολομέλεια για επέκταση της έρευνας και για το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου.
Αν έπρεπε να ένας τίτλος στις εργασίες της Επιτροπής, θα ήταν «Το έπος της συγκάλυψης» και αν έπρεπε να μπει ένας τίτλος στο πόρισμα της πλειοψηφίας θα ήταν «η επιτομή της υπόθαλψης», τόνισε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία τόνισε ότι στη λίστα Λαγκάρντ βρίσκονται πρόσωπα συνδεδεμένα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ: η σύζυγος του Γ. Παπαντωνίου, η οικογένεια Παπακωνσταντίνου, η οικογένεια Βουλγαράκη, η οικογένεια Κεφαλογιάννη, ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, ο πολιτευτής της ΝΔ Χρ. Φύσσας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Ανδρεουλάκος, ο κ. Πλατής, η κυρία Βιδάλη (σύζυγος συμβούλου πρωθυπουργού), ο κ. Παγίδας, η οικογένεια Βαρβιτσιώτη, η σύζυγος του Αδ. Γεωργιάδη και πλήθος επιχειρηματιών που συνδέεται με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Το συμπέρασμα της Ζ. Κωνσταντοπούλου είναι ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συμμέτοχοι στο σκάνδαλο», ενώ τόνισε ότι «η αποσπασματική απόδοση κατηγορίας συνιστά αυτοτελώς παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία».
Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτίμησε ότι το «κυρίως κακούργημα» είναι η υπεξαγωγή εγγράφου και ότι έπρεπε οι κατηγορίες να απαγγελθούν με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε την πλειοψηφία έως το βράδυ να εντάξει την νόθευση εγγράφου στο κατηγορητήριό της και να ασκηθεί δίωξη για απιστία περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Σημείωσε ακόμη ότι συντρέχει παράβαση καθήκοντος, αλλά δεν συντρέχει νόθευση εγγράφου και προειδοποίησε ότι «ο τρόπος που διατυπώσατε την κατηγορία περί νόθευσης άγει στην απαλλαγή και του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Ε. Βενιζέλου».
«Η συνιστώσα των εισαγγελέων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η τελευταία που θα διαλυθεί», σχολίασε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας και πρόσθεσε ότι «οι λογικές των κουκουλοφόρων στην Αριστερά δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες και την ιστορία της».
Ο Π. Ρήγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αντιΠΑΣΟΚικό μένος που κληρονομείται από γενιά σε γενιά» και υποστήριξε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να απαξιωθεί συλλογικά το ΠΑΣΟΚ και η σημερινή ηγεσία του κινήματος».
Επιτέθηκε ακόμη προσωπικά στην Ζ. Κωνσταντοπούλου κάνοντας λόγο για «ένα έργο που γκεστ σταρ είναι η Ζ. Κωνσταντοπούλου» και όπου «ένας ήταν ο στόχος: προβολή, εγωπάθεια, μία προσπάθεια να προβληθούμε».
«Εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας εις βάρος της νομιμότητας», έγινε στην Προκαταρκτική επιτροπή σύμφωνα με τον εισηγητή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρο, ο οποίος πρότεινε την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου. Επιπλέον πρότεινε την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες των:
-Ευ. Βενιζέλου για: ψευδορκία, νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία σχετικά με την υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, παράβαση καθήκοντος, άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή.
-Γ. Παπανδρέου για: άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή, απιστία σχετικά με την υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, παράβαση καθήκοντος
-Λ. Παπαδήμου για: άμεση συνέργεια σε απιστία σχετικά με την υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, παράβαση καθήκοντος, άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή.
«Σήμερα πέρασαν από εδώ ομιλητές και μοίραζαν ισόβια. Η αμετροέπεια δεν είναι μόνο σ’ αυτόν που πρωταγωνιστεί στα σκάνδαλα, αλλά και στους γενικούς εισαγγελείς που μοιράζουν ισόβια, ποντάροντας σ’ αυτούς που θέλουν αίμα», τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου, προτείνοντας οι επιτροπές για τα πολιτικά πρόσωπα να είναι αποκλειστικά από δικαστικά πρόσωπα.
Μέσα στην επιτροπή υπήρχε πολιτική στόχευση, είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Οικονόμου που δήλωσε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι Βουλευτές δεν έπραξαν με βάση την συνείδησή τους. Αναφερόμενος στις εργασίες της Προκαταρκτικής τόνισε ότι δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για άλλα πολιτικά πρόσωπα πλην του Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Ειπώθηκαν πολλά, αποσιωπήθηκαν περισσότερα. Στόματα κλειστά, ψέματα περισσότερα. Και αυτό από υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής που εκτίμησε ότι «η αλήθεια έχει αποκρυβεί σχεδόν από όλους».
Σημείωσε ακόμη πως άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έψαχναν το ύψος της φοροδιαφυγής και κριτικάρουν την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, κινούμενος στην «διαχειριστική πολιτική που θεωρεί ΄ποτι μπορεί να βελτιωθεί το εκμεταλλευτικό σύστημα».
Για το ΚΚΕ, είπε ο Σπ. Χαλβατζής η ουσία είναι πως τα δις που βρίσκονται στην Ελβετία «είναι προϊόν της σκληρής εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης».
Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου, απιστία σχετικά με την υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος. Για τον Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχει πολιτικές ευθύνες καθώς γνώριζε την ύπαρξη της λίστας.
Η Βουλή λειτουργεί ως «πλυντήριο σκανδάλων» και ο Πρωθυπουργός είναι πρωταγωνιστής σε αυτό, είπε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης, ο οποίος σημείωσε ότι η πλειοψηφία της Βουλής «συγκαλύπτει εγκληματίες», ενώ «αφήνετε στο απυρόβλητο τον Γ. Παπανδρέου, τον άνθρωπο του ΔΝΤ που έφερε στη χώρα τους διεθνείς τοκογλύφους, και τον Ευ. Βενιζέλο, που παριστάνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης».
Ο Ηλ. Κασιδιάρης είπε ότι προφυλάχθηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Παπανδρέου για να μην προσέλθει βιαίως στη Βουλή, ενώ για τον Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «θα έπρεπε να είναι ήδη στον Κορυδαλλό» και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ακόμη είπε ότι Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπανδρέου έπρεπε να ήταν στη φυλακή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση «και όχι σε αίθουσα VIP, όπως ο Άκης, αλλά σε κελί με 40 Πακιστανούς για να βιώσουν και την πολυπολιτισμικότητα».
Την εκτίμηση ότι έχει επέλθει παραγραφή των ενδεχόμενων εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Α. Λοβέρδος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ως εκπρόσωπος των ανεξαρτήτων. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «η λειτουργία της επιτροπής δεν συνετέλεσε στην αύξηση των ενδείξεων για να πάρουμε μία απόφαση εμείς εδώ στη Βουλή».