Σε απονομή χάρης στον εξόριστο ηγέτη της αντιπολίτευσης, Σαμ Ρέινσι, προχώρησε την Παρασκευή ο βασιλιάς της Καμπότζης, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα το οποίο αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η χάρη ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του κ. Ρέινσι στην Καμπότζη πριν από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Η κίνηση ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Χουν Σεν «στο πνεύμα της συμφιλίωσης», σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμης κυβερνητικής πηγής στο Γαλλικό Πρακτορείο, η οποία διευκρίνισε ωστόσο ότι ο κ. Ρέινσι δεν θα έχει «κανένα δικαίωμα» συμμετοχής στις εκλογές.
Ο εξόριστος ηγέτης ζει στη Γαλλία τα τελευταία 11 χρόνια και θα αντιμετωπίζε, εάν επέστρεφε στην Καμπότζη προ της απονομής χάρης, ποινή κάθειρξης 11 ετών με κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για δημοσίευση ενός «πλαστού χάρτη» για τα σύνορα της χώρας του με το Βιετνάμ.
Είχε γράψει στον βασιλιά Σιχαμόνι τον Ιούνιο ζητώντας χάρη και πρόσφατα είχε εκφράσει τη βούλησή του να επιστρέψει στην Καμπότζη, σε μία κίνηση η οποία χαιρετίστηκε από την πολιτική του παράταξη ως μεγάλη ώθηση για τις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν εντός του Ιουλίου.
«Ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Καμπότζη το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης, Γιμ Σοβάν.
Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές είχαν καλέσει το Λευκό Οίκο να σταματήσει την οικονομική βοήθεια προς την Καμπότζη εάν ο πρωθυπουργός Χουν Σεν δεν διοργάνωνε ελεύθερες εκλογές.
Ο τελευταίος είναι ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες της νοτιοανατολικής Ασίας, ο οποίος ανέλαβε τη χώρα μετά τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο και την κατοχή από το Βιετνάμ.
Η κυβέρνησή του κατηγορείται συχνά για παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών και φίμωση ακτιβιστών.
Τον Μάιο, ο Χουν Σεν είχε δηλώσει ότι θα προσπαθούσε να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο για μία ακόμη δεκαετία, μέχρι τα 74 του χρόνια. Παλαιότερα, είχε δεσμευτεί να διατηρήσει το αξίωμά του μέχρι τα 90 του.