Aρνήθηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρου Πάσους Κουέλιου να κάνει δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, μικρότερου εταίρου της κεντροδεξιάς συμμαχίας, Πάουλο Πόρτας, μία ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας.
«Θα ήταν βιαστικό να κάνω αποδεκτή αυτήν την παραίτηση» μπροστά «στην απειλή της πολιτικής αποσταθεροποίησης που αυτή θα προκαλούσε», τόνισε ο Πάσους Κουέλιου σε διακήρυξή του προς το έθνος.
«Εγώ δεν παραιτούμαι. Δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα. Θα εργασθώ στην υπηρεσία της χώρας μου με την ίδια προσήλωση», υπογράμμισε.
Όπως είπε, η αποδοχή της παραίτησης του Πόρτας «θα ισοδυναμούσε με σάρωμα θυσιών δύο ετών».
Ο Πάσους Κουέλιου δήλωσε στο μήνυμά του πως η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών τον εξέπληξε βαθύτατα. «Τα σημερινά γεγονότα ήταν απρόβλεπτα», σημείωσε και υπογράμμισε πως εντός των προσεχών ωρών θα επιδιώξει να αποσαφηνίσω και να διασφαλίσει όλες τις συνθήκες «για την υπέρβαση αυτής της κρίσης».
Στον κ. Πόρτας είχε ανατεθεί η επίβλεψη της πολιτικής περικοπών, μετά την παραίτηση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Βίτορ Γκάσπαρ, τη Δευτέρα.
Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Πόρτας αναφέρεται σε διαφωνίες του με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο σε ό,τι αφορά την πολιτική λιτότητας.
Η Πορτογαλία δίνει μάχη για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ την οποία σύναψε το 2011 με την τρόικα.
Η χώρα βρίσκεται επί δύο χρόνια σε ύφεση και το 2013 η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2,3%.
Γενική απεργία, την περασμένη εβδομάδα, είχε παραλύσει τις συγκοινωνίες στη χώρα.
Η επιλογή του πορτογάλου πρωθυπουργού να τοποθετήσει την Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε στη θέση του κ. Γκασπάρ θεωρήθηκε σημάδι επιμονής στην πολιτική των περικοπών.
«Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κινηθεί στο ίδιο μονοπάτι σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πόρτας.
«Σέβομαι την επιλογή του αλλά διαφωνώ. Εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου στον ίδιο, ωστόσο εκείνος επαναβεβαίωσε την επιλογή του. Η παραμονή μου στην κυβέρνηση θα αποτελούσε πράξη υποκρισίας, πολιτικά μη βιώσιμη αλλά ούτε και επιθυμητή», κατέληξε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος.
Ο Πάουλο Πόρτας είχε αντιταχθεί στο παρελθόν στην αύξηση της φορολογίας στους συνταξιούχους.
Δεν έγινε άμεσα γνωστό τι επίπτωση θα έχει η συγκεκριμένη παραίτηση στις σχέσεις του Λαϊκού Κόμματος με τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ηγούνται της κυβέρνησης.
Η κεντροδεξιά συμμαχία βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία δύο χρόνια.