Εικαστικά κύματα από τις σελίδες του «ελληνικού καλοκαιριού»

Στην αίθουσα Τέχνης Ιανός
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 10:35

Έργο της Ειρήνης Ηλιοπούλου.

A- A A+

Συνεχίζοντας τα θεματικά αφιερώματα και τις ατομικές εκθέσεις με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές συναρπαστικό σύμπαν του βιβλίου, η αίθουσα τέχνης Ιανός παρουσιάζει ένα εικαστικό αφιέρωμα στο βιβλίο του Ζακ Λακαριέρ, «Το ελληνικό καλοκαίρι».

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και επιμέλεια της  Ίριδας Κρητικού, η ομαδική εικαστική έκθεση 27 καλλιτεχνών, με τίτλο «Το ελληνικό καλοκαίρι του Ζακ Λακαριέρ», εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ.

Έργο του Κώστα Παππά.

Αφετηρία της έκθεσης αποτέλεσε το βιβλίο του γνωστού γάλλου φιλέλληνα συγγραφέα, που με βαθιά γνώση της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και της νεότερης ιστορίας και αγαπημένους προορισμούς και μακρόχρονο τόπο κατοικίας την Ύδρα και την Πάτμο, ανέδειξε κάθε μικρό, λιτό και ελληνικό θραύσμα του παρελθόντος ή του παρόντος, ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Παθιασμένος λάτρης της Ελλάδας

Ο Ζακ Λακαριέρ.

Ο συγγραφέας και ελληνιστής Ζακ Λακαριέρ γεννήθηκε στη Λιμόζ της Γαλλίας, το 1925. Σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Παρίσι, και, το 1950, ξεκίνησε με τα πόδια ένα ταξίδι με προορισμό την Ινδία, αλλά, τελικά, προτίμησε την Εγγύς Ανατολή και την Ελλάδα, όπου έζησε πολλά χρόνια, κυρίως στην Ύδρα και την Πάτμο, μέχρι το 1966. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, έμεινε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του.

Έργο του Ανδρέα Γεωργιάδη.

Υπήρξε λάτρης της αρχαίας και, κυρίως, της σύγχρονης Ελλάδας και με το πάθος που τον χαρακτήριζε κατάφερε να αναδείξει στο εξωτερικό το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας μας και να το συνδέσει με την ιστορία της. Εξέδωσε μυθιστορήματα, ποιήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, βιβλία τέχνης και άλλα,  και ένα από τα καλύτερα βιβλία που γράφτηκαν για την Ελλάδα στο εξωτερικό, «Το ελληνικό καλοκαίρι» (1976), το οποίο του χάρισε τεράστια επιτυχία και αναγνώριση. Επίσης, μετέφρασε στα γαλλικά πολλούς έλληνες συγγραφείς. Το 1991, απέσπασε το Grand prix de litterature της Γαλλικής Ακαδημίας για το σύνολο του έργου του.

Πέθανε το 2005, σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από επιπλοκές που παρουσίασε μετά από μια απλή χειρουργική επέμβαση στο γόνατο. Η σορός του αποτεφρώθηκε και η στάχτη σκορπίστηκε στη θάλασσα των Σπετσών, όπως είχε ζητήσει.

Η τελευταία εικόνα

Στην εισαγωγή του «ελληνικού καλοκαιριού» έγραφε: «Έκανα το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα, στα 1947, και το τελευταίο το φθινόπωρο του 1966. Η τελευταία εικόνα μου: ένα νησί του Αιγαίου, άδεντρο, με ένα μοναδικό χωριό• τοπίο απογυμνωμένο, με τη μιζέρια και την ομορφιά συναρμοσμένες σαν δυο πλαγιές του ίδιου λόφου. Μιζέρια και ομορφιά. Σύζευξη των αντιθέτων, όπως η φράση του Ηράκλειτου που τα κυκλαδίτικα τοπία δεν παύουν να τη συλλαβίζουν μέσα στο φως τους: «Αρμονίη κόσμου παλίντροπος».

Έργο της Σοφίας Δατσέρη.

Αν η εικόνα αυτού του χαμένου νησιού παραμένει μέσα μου τόσο έντονη, είναι, ίσως, επειδή στάθηκε η τελευταία. Ωστόσο, κοιτώντας από την απόσταση του χρόνου, συνειδητοποιώ μέχρι ποιού σημείου μπλέκονται μέσα στη μνήμη μου οι αναμνήσεις σαν σε παιχνίδι αινιγματικό. Γιατί τάχα ορισμένες τους, τόσο ανώνυμες φαινομενικά, παραμένουν επίμονες λες και ήθελαν να υπογραμμίσουν ένα μήνυμα, που το νόημά του δεν καταφέρνω ακόμα να συλλάβω;».

Οι καλλιτέχνες

Έργο της Βιργινίας Φιλιππούση.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Χριστίνα Ακτίδη, Στέλιος Αλεξάκης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Άννα Γρηγόρα, Σοφία Δατσέρη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Κωνσταντίνος Καπετανόπουλος,  Νίκος Κόνιαρης, Ανδρέας Κοντέλλης, Ένη Κούκουλα, Βασίλης Λιαούρης, Τίμος Μπατινάκης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Άννα Μπίλη, Γιώργος Μπουκής, Κώστας Παππάς, Αντώνης Πατεράκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Κώστας Σιαφάκας, Έφη Σούτογλου, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Στεφάνου, Βιργινία Φιλιππούση και Γιώργος Χαδούλης.

Πληροφορίες
Αίθουσα Τέχνης Ιανός: Σταδίου 24 – Αθήνα, τηλ.:  210 3217917. Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιουλίου – 28 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα  - Παρασκευή: 10:00 - 20:00, Σάββατο: 10:00 - 18:00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς