Νέο εμβόλιο με... κόκκους χρυσού για σοβαρό ιό του αναπνευστικού

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 00:49
UPD:00:49
SHUTTERSTOCK

Το εμβόλιο περιέχει νανοσωματίδια χρυσού, τα οποία το βοηθούν να μιμείται τον ιό και να ρυθμίζει την αντίδραση των κυττάρων του ανοσοποιητικού που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από αυτόν.

A- A A+

Τη λύση για την αντιμετώπιση ενός από τους πιο σοβαρούς ιούς του αναπνευστικού, που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο, πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που περιέχει κόκκους χρυσού.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ο οποίος προσβάλλει κάθε χρόνο εκατομμύρια ενηλίκους και παιδιά και αποτελεί την κυριότερη αιτία μόλυνσης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Το εμβόλιο περιέχει νανοσωματίδια χρυσού, τα οποία το βοηθούν να μιμείται τον ιό και να ρυθμίζει την αντίδραση των κυττάρων του ανοσοποιητικού που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από αυτόν.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ο ιός RSV δρα μέσω της πρωτεΐνης F, η οποία καλύπτει την επιφάνειά του και του επιτρέπει να εισέρχεται στα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι για να αντιδράσει σωστά ο οργανισμός πρέπει η πρωτεΐνη F να φτάσει σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού, κάτι που μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν επιτύχει.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα νανοσωματίδια χρυσού μεταφέρουν την πρωτεΐνη αποτελεσματικά, ενεργοποιώντας τα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού και χωρίς να προκαλούν την παραμικρή τοξικότητα.

«Ένα εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο οποίος αποτελεί την κυριότερη αιτία της ιικής πνευμονίας στα παιδιά, είναι απολύτως απαραίτητο», αναφέρει ο βασικός της συντάκτης, καθηγητής James Crowe, στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nanotechnology.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της ευελιξίας τους τα νανοσωματίδια χρυσού θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πειραματικών εμβολίων και για άλλους ιούς, καθώς επίσης για πολλά βακτήρια και μύκητες.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές, προκειμένου να αποδειχθεί αν το εμβόλιο είναι όντως αποτελεσματικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή