Η Unesco ενέταξε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς το ηφαίστειο Αίτνα, στην Ιταλία, ένα από «τα πιο ενεργά στον κόσμο».
Το πιο σημαντικό ενεργό ηφαίστειο
Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, το Όρος Αίτνα, το οποίο έχει ύψος 3.300 μέτρων και βρίσκεται στην ανατολική Σικελία, είναι το πιο σημαντικό ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Η δραστηριότητά του είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον 2.700 χρόνια, γεγονός το οποίο το καθιστά ένα υπόδειγμα της πιο μακροχρόνιας ηφαιστειακής δράσης στον κόσμο. Η φήμη του, η επιστημονική του σημασία και η πολιτιστική και παιδαγωγική του αξία το καθιστούν σημαντικό παγκοσμίως, αναφέρει η Unesco.
Ανεξάντλητη πηγή γεωλογικών στοιχείων
«Αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών εργασίας και δύο δεκαετιών τεχνικών συναντήσεων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Unesco, Μαουρίτσιο Ενρίκο Λουίτζι Σέρα, μετά την απόφαση αυτή που έλαβαν τα κράτη μέλη που μετέχουν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατά την ετήσια συνάντησή τους, η οποία έγινε στην Πνομ Πενχ στην Καμπότζη. Όπως σημείωσε ο ίδιος, το ηφαίστειο αυτό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη και την Μεσόγειο, αποτελεί μια «ανεξάντλητη πηγή γεωλογικών στοιχείων».
Προέλευση ονόματος - μυθολογία
Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω που σημαίνει «καίγομαι» ή τη φοινικική λέξη «attano». Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, το βουνό της φωτιάς. Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε Mons Gibel κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται Mongibeddu.
Στην ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Ο Γίγαντας Τυφών καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο, και ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων. Στη ρωμαϊκή μυθολογία, ο Βούλκαν, θεός της φωτιάς, είχε το εργαστήριό του κάτω από την Αίτνα .