Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσουν «απειλούμενους» και τους αιχμάλωτους χιμπατζήδες, ανοίγοντας το δρόμο για απαγόρευση της εκμετάλλευσής τους, για παράδειγμα σε εργαστηριακά πειράματα.
Εδώ και αρκετές δεκαετίες οι χιμπατζήδες στις ΗΠΑ θεωρούνται απειλούμενοι, ένας χαρακτηρισμός που τους προστατεύει από την κακομεταχείριση, αλλά ισχύει μόνο για όσα ζώα βρίσκονται στην άγρια φύση και όχι για χιλιάδες άλλα που φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους ή τελούν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας σε άλλες εγκαταστάσεις. Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα του αναπτυγμένου κόσμου, όπου οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούνται σε εργαστηριακά πειράματα.
Όπως ανακοίνωσε ωστόσο η αμερικανική υπηρεσία αλιείας και άγριας ζωής, η Ουάσιγκτον σκέπτεται επέκταση του χαρακτηρισμού σε όλους τους χιμπατζήδες, καθιστώντας παράνομη την πρόκληση βλάβης και τραυματισμού, την παρενόχληση ή τη θανάτωσή τους και εισάγοντας αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά την πώληση, ακόμη και τη μεταφορά τους.
«Τα πράγματα κινούνται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι στο τέλος του δρόμου θα δούμε πρακτικά να μπαίνει τέλος στη χρήση των χιμπατζήδων σε επεμβατικές έρευνες», δήλωσε στη Washington Post ο διευθυντής ιατρικών υποθέσεων της αμερικανικής Επιτροπής Γιατρών υπέρ της Υπεύθυνης Ιατρικής Τζον Πίπιν. «Θα δουν ότι δεν υπάρχει μέλλον σε όλο αυτό και θα αποσυρθούν από αυτή τη βιομηχανία», εκτίμησε αναφερόμενος σε ιδιώτες που διοχετεύουν χιμπατζήδες σε εργαστήρια.
Την ικανοποίησή της για τα σχέδια της αμερικανικής υπηρεσίας εξέφρασε η διάσημη πρωτευοντολόγος Τζέιν Γκούνταλ κάνοντας λόγο για «ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι για το οποίο πολεμούσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό».
Η ίδια όμως τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι χιμπατζήδες ευάλωτοι. «Χρησιμοποιούνται πολλοί περισσότεροι μακάκοι και σκιουροπίθηκοι παρά χιμπατζήδες... σε άλλες χώρες», διευκρίνισε η ερευνήτρια.